НОВИНИ

Ексклузивно пред БНТ: Проф. Пламен Моллов - не съм се крил от антикорупционната комисия

bnt avatar logo
от БНТ
18:58, 15.06.2022
5761
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Депутати от антикорупционната комисия в парламента поискаха МВР да съдейства Пламен Моллов да дойде в комисията и да разкаже предлагал ли е подкуп на настоящия директор на Агенцията по храните Христо Даскалов. Днес Моллов не се яви на планираното изслушване в комисията. Той обаче беше ексклузивен гост в предаването на БНТ "Още от деня".

Търпеливо изчаках за да установя докъде ще стигне тази кампания и мисля, че бяха минати всякакви граници, заяви проф. Пламен Моллов.

Аз не съм се крил - напълно съм изумен, че цялата държавна машина е впрегната срещу един нормален човек. По отношение на изслушването в антикорупционната комисия - тази сутрин говорих с нейния председател, беше спокоен и уважителен разговор, в който изясних личните причини, по които нямаше как да присъствам вчера на заседанието и изразих моята пълна готовност следващата седмица след понеделник, който и ден и час посочат, да се явя пред комисията и да кажа всичко, което мога да кажа, обясни проф. Моллов.

Ето какви отговори той на въпроса дали е оказвал натиск върху шефа на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов:

Много внушения, обвинения и квалификации се направиха в последните дни спрямо мен. Това е един опит за политическа публична дискредитация, който има за цел да отклони вниманието от това, че управляващите влизат от криза в криза и не могат да се справят. Аз съм много удобна мишена.

Пламен Моллов не се яви за изслушване в Комисията за борба с корупцията

Предложихте ли подкуп на Христо Даскалов?

Вече има досъдебно производство и специализираните органи ще установят истината. Поводът да се срещна с Христо Даскалов беше идеята ми да организираме обучение на служителите в Агенцията по храните, обясни Моллов.

Пари не съм носил, категоричен беше той по повод скандалния запис в публичното пространство. Допълни, че фактите по случая са обект на следствена тайна, която не може да разкрива.

Председателят на БАБХ е с охрана след скандала с лабораторията на "Капитан Андреево"

Изнасянето на услуги, свързани с контрола, към частни оператори, е дейност в целия ЕС, категоричен е проф. Моллов. Той даде пример с министерството на транспорта и летището, където има частни оператори.

Държавността на "Капитан Андреево" никога не е изчезвала. Там, целият контрол минава през служители на Гранична полиция, на Митници, на Агенцията по безопасност на храните. Лабораторията е просто един изпълнител, обясни Моллов.

На въпрос дали печалбата е била 5000 лева на час, той заяви, че това може да се каже след като бъде направен анализ.

Числата, които чух в медийни публикации, нямат нищо общо с това, което аз си представям. Нямам точна информация, но тарифите за контрола и анализите се определят от МС с постановление, така че държавата или си свършва работата докрай, или не.

Проф. Моллов заяви, че не е разговарял за фирмата с директора на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов, а за негови притеснения относно ангажираността му в работата в агенцията.

Той коментира и въпроса дали фирмата на границата има нещо общо със сочения за "подземен бос" Христофорос Аманатидис - Таки.

Всяко твърдение може да бъде вярно или невярно. Аз не мога да кажа.

Дали записът от разговора с проф. Даскалов е реален или не - Моллов заяви, че е водил такъв разговор, но няма ситуация, в която да коментира нещо повече, защото има досъдебно производство, което не позволява конкретни внушения и факти да се коментират.

Онова, което може да се случи в антикорупционната комисия, има две теми. Първата е внушенията, които изискват специализираните органи да се произнесат дали твърденията са верни или не. Втората е професионалният разговор, който си мисля, че ще бъде по-удачен в комисията по земеделие, смята Моллов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлия Стаматова се класира за втория кръг на тенис турнир в Австрия
Юлия Стаматова се класира за втория кръг на тенис турнир в Австрия
"Продължаваме промяната": Нова коалиция иска да отстрани председателя на НС Никола Минчев
"Продължаваме промяната": Нова коалиция иска да отстрани председателя на НС Никола Минчев