Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ексклузивно пред БНТ: Проф. Пламен Моллов - не съм се крил от антикорупционната комисия

от БНТ
18:58, 15.06.2022
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Депутати от антикорупционната комисия в парламента поискаха МВР да съдейства Пламен Моллов да дойде в комисията и да разкаже предлагал ли е подкуп на настоящия директор на Агенцията по храните Христо Даскалов. Днес Моллов не се яви на планираното изслушване в комисията. Той обаче беше ексклузивен гост в предаването на БНТ "Още от деня".

Търпеливо изчаках за да установя докъде ще стигне тази кампания и мисля, че бяха минати всякакви граници, заяви проф. Пламен Моллов.

Аз не съм се крил - напълно съм изумен, че цялата държавна машина е впрегната срещу един нормален човек. По отношение на изслушването в антикорупционната комисия - тази сутрин говорих с нейния председател, беше спокоен и уважителен разговор, в който изясних личните причини, по които нямаше как да присъствам вчера на заседанието и изразих моята пълна готовност следващата седмица след понеделник, който и ден и час посочат, да се явя пред комисията и да кажа всичко, което мога да кажа, обясни проф. Моллов.

Ето какви отговори той на въпроса дали е оказвал натиск върху шефа на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов:

Много внушения, обвинения и квалификации се направиха в последните дни спрямо мен. Това е един опит за политическа публична дискредитация, който има за цел да отклони вниманието от това, че управляващите влизат от криза в криза и не могат да се справят. Аз съм много удобна мишена.

Пламен Моллов не се яви за изслушване в Комисията за борба с корупцията

Предложихте ли подкуп на Христо Даскалов?

Вече има досъдебно производство и специализираните органи ще установят истината. Поводът да се срещна с Христо Даскалов беше идеята ми да организираме обучение на служителите в Агенцията по храните, обясни Моллов.

Пари не съм носил, категоричен беше той по повод скандалния запис в публичното пространство. Допълни, че фактите по случая са обект на следствена тайна, която не може да разкрива.

Председателят на БАБХ е с охрана след скандала с лабораторията на "Капитан Андреево"

Изнасянето на услуги, свързани с контрола, към частни оператори, е дейност в целия ЕС, категоричен е проф. Моллов. Той даде пример с министерството на транспорта и летището, където има частни оператори.

Държавността на "Капитан Андреево" никога не е изчезвала. Там, целият контрол минава през служители на Гранична полиция, на Митници, на Агенцията по безопасност на храните. Лабораторията е просто един изпълнител, обясни Моллов.

На въпрос дали печалбата е била 5000 лева на час, той заяви, че това може да се каже след като бъде направен анализ.

Числата, които чух в медийни публикации, нямат нищо общо с това, което аз си представям. Нямам точна информация, но тарифите за контрола и анализите се определят от МС с постановление, така че държавата или си свършва работата докрай, или не.

Проф. Моллов заяви, че не е разговарял за фирмата с директора на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов, а за негови притеснения относно ангажираността му в работата в агенцията.

Той коментира и въпроса дали фирмата на границата има нещо общо със сочения за "подземен бос" Христофорос Аманатидис - Таки.

Всяко твърдение може да бъде вярно или невярно. Аз не мога да кажа.

Дали записът от разговора с проф. Даскалов е реален или не - Моллов заяви, че е водил такъв разговор, но няма ситуация, в която да коментира нещо повече, защото има досъдебно производство, което не позволява конкретни внушения и факти да се коментират.

Онова, което може да се случи в антикорупционната комисия, има две теми. Първата е внушенията, които изискват специализираните органи да се произнесат дали твърденията са верни или не. Втората е професионалният разговор, който си мисля, че ще бъде по-удачен в комисията по земеделие, смята Моллов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Юлия Стаматова се класира за втория кръг на тенис турнир в Австрия
Юлия Стаматова се класира за втория кръг на тенис турнир в Австрия
"Продължаваме промяната": Нова коалиция иска да отстрани председателя на НС Никола Минчев
"Продължаваме промяната": Нова коалиция иска да отстрани председателя на НС Никола Минчев