НОВИНИ

ИТН изостри тона, партиите на протеста отговарят (Обобщение)

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:14, 29.07.2021
Чете се за: 12:37 мин.
У нас
Слушай новината

"Има такъв народ" изостриха тона към ДБ и "Изправи се БГ! Ние идваме!". В Народното събрание Тошко Йорданов критикува поведението на двете протестни партии от последните дни. Отправи тежки нападки към финансовия министър Асен Василев и каза, че очакват "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" да преосмислят позициите си, защото от тях зависи дали преговорите ще продължат.

Тошко Йорданов с критика към поведението на Христо Иванов и "Демократична България"

Слави Трифонов написа във Фейсбук, че досега е имало възможност за съставяне на правителство, за да бъде спокойно в страната, но точно в този момент Христо Иванов взривява обстановката и поставя под съмнение постигнатото до момента, с което засилва страната към нови избори. Според Трифонов, ако не се върне здравият разум и партиите не се сетят кой е основният враг, ще се отиде към предсрочни избори и вината за това ще е на двете протестни партии.

От ИТН втвърдиха тона след вчерашните декларации на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Тошко Йорданов прочете остра декларация също от парламентарната трибуна. Подчерта, че на срещата им с двете формации преди четири дни, те не са поставяли условия.

ИТН: "Демократична България" и ИБГНИ да преосмислят позиции, от тях зависи преговорите да продължат

"На тази среща от ДБ категорично заявиха, че нямат и няма да имат претенции относно личностите, които ще представляват бъдещата политическа власт. Ние не знаем какво се е случило през изминалите 4 дни, но тази позиция видимо е коренно променена", каза Тошко Йорданов.

Той отрече ДПС да има влияние върху формирането на кабинет.

"След срещите с ДБ и "Изправи се БГ! Ние идваме!" там имаше пълно съгласие по приоритети. С БСП имаше известни разминавания в посоките, с ДПС тотално разминаване. Те прекрасно заеха, че ние влияние на ДПС в кабинет наш е абсурдно да допусне и сме го заявявали в очите и на неформални разговори и на официални разговори. Да се говори тая мантра от вчера, че прозира дългата ръка на ДПС. Това е мазна лъжа изречена от депутат", каза Тошко Йорданов.

"Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" отговориха веднага, че продължават да настояват за споразумение и гаранции, че в проектокабинета няма да се допуска влиянието на ДПС и ГЕРБ. Коментираха, че още не са получили конкретни отговори на въпросите, които поставиха вчера.

"Ние оставаме в очакване колегите от ИТН да покажат състав на Министерския съвет, който предлагат, да дадат формулата и да кажат дали всъщност ще има ясни ангажименти по конкретни политики. И в светлината на това ние ще преценим дали ДБ ще подкрепи това предложение. Не може да се надяваш, че ще поставиш някой в ъгъла и той ще гласува, иначе ще бъде обвинен, че той е предизвикал изборите. Няма нищо страшно в изборите първо. И второ - изборите ще бъдат предизвикани от умението или неумението на мандатоносителя, защото това е отговорност, която е дадена и от обществото и от Конституцията", каза Христо Иванов.

Христо Иванов: Оставаме в очакване ИТН да предложат кабинет

"Настояваме за споразумение с НТН, в които се посочва политиките, зад които заставаме. Това са съдебната реформа, това са социалните политики с преизчисляването на пенсиите, с подкрепа за семействата с деца, с ясна подкрепа за бизнеса, с ревизия на предишното управление. Но и с ясен ангажимент - препотвърден от ИТН, че участие на ГЕРБ-ДПС, приятелските им кръгове и олигархичните им среди няма да бъде допуснато в следващото управление", заяви от своя страна Мая Манолова.

Мая Манолова: Няма да подкрепим правителство, в което има опити за инсталиране на ГЕРБ и ДПС

На думите на Иванов и Манолова, които вчера посочиха служебните министри на финансите, икономиката и образованието като хора, които задават високи стандарти и биха могли да продължат в един редовен кабинет, Тошко Йорданов днес отговори с обвинение към Асен Василев. Заяви, че е фалирал фирма и е бил съден за кражба на интелектуална собственост, затова не може да намери място в проектокабинета им.

"Господин Христо Иванов от трибуната на НС си позволи не просто да изяви претенции относно кабинета, а посочи конкретни личности, които трябва да седнат в министерски кресла. Той посочи следните имена и това са министри от действащия служебния кабинет - Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков, заради тяхната експертиза и морална чистота. Дали това е така? Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, нещо което е доказано в Лондонския съд, не трябва да бъде български министър. Господин Христо Иванов и госпожа Мая Манолова - вие явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото вие водите нещата към следващи избори. Ако продължавате така, това ще се случи и вие ще сте виновни", каза Тошко Йорданов.

Асен Василев заяви, че е спечелил всички заведени срещу него дела. И той видя намеса на ДПС в атаката срещу него.

"Всички дела съм си ги спечелил в съда в Ню Йорк. Така, че няма никакви проблеми. Това е от 2013 г. по пресата. "24 часа", ако отворите и така нататък. Но това, което мен силно ме притеснява е защо изведнъж след като три пъти идваха при мен да ме канят за правителство на ИТН в предишния състав, сега изведнъж решиха, че съм проблемен. Тук според мен се вижда една много дълга ръка на една много координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов", каза Асен Василев.

Асен Василев: Три пъти ме каниха "Има такъв народ", сега решиха, че съм проблемен

По-късно от ИТН атакуваха и икономическия министър Кирил Петков с въпрос дали не е в конфликт на интереси по отношение на отпусканите средства от Фонда на фондовете.

"Едно може би от най-ценните неща, които мога да кажа, че аз притежавам, е независимост", каза Кирил Петков.

Всичките ни опити да разберем позицията на ДПС около сформиране на кабинет, днес бяха отклонение. На този фон разговорите на БСП с ИТН вървят гладко. Нинова каза, че са постигнал съгласие по 8 приоритета в икономиката, включително и ББР да не се приватизира, и да се говори с Брюксел да се удължи живота на мини Марица Изток. По думите ѝ разговорите се движат в абсолютната политическа нормалност.

"Първо приоритет, за да видим имаме ли съвпадения върху това, което трябва да се свърши. Първа стъпка. И втора стъпка, като постигнем това съгласие, което е в доста напреднала фаза, кажете кои министри предлагате, за да видим дали това са хората, които могат да изпълнят тези политики. Събираме си Националния съвет и решаваме окончателно", каза Корнелия Нинова.

Днес БСП обсъдиха с ИТН на експертно ниво реформата в съдебната система. Политическите страсти подсили и Слави Трифонов, който написа във Фейсбук:

Бързоразвиващите се събития в последните два дни наистина показват, че политиката е мръсна игра, но мръсната игра съществува, само защото се играе от мръсни хора. Далеч по-просто е човек да се опира на факти, а не на интриги, лъжи, внушения, амбиции, фантазии и желания.

Слави Трифонов: Ако не се върне здравият разум, ще се отиде към предсрочни избори

Трифонов напомня, че след изборите ИТН е първа политическа сила, но трудно ще състави правителство. Посочва, че са направили всичко необходимо чрез разговори с всички политически сили, без ГЕРБ, а в експертните разговори и без ДПС, да намерят съгласие.

"И точно в момента, в който тези разговори продължават, без ДПС и ГЕРБ, точно в момента, в който е възможно да има споразумение, постига се съгласие, включително за така наречената съдебна реформа, създава се възможност да има правителство и спокойствие в страната, точно в този момент Христо Иванов решава да взриви обстановката и да постави под съмнение постигнатото до момента и да засили страната към нови избори", пише Слави Трифонов и задава въпроси:

"Ние и „Демократична България" еднакво смятаме, че е нужна дълбока съдебна реформа, заради влиянието на ДПС и ГЕРБ. Ние и „Демократична България" еднакво смятаме, че спецсъдът и спецпрокуратурата трябва да бъдат закрити, заради опорочаването им от ДПС и ГЕРБ. Ние и „Демократична България" еднакво смятаме, че столът на главния прокурор му е доста голям, заради влиянието на ДПС. И сега с тези си действия Христо Иванов може да спре тези промени. Аз питам: Кой тогава е ДПС?
Защо го прави това? Нямам никаква представа. Мога само да гадая, а аз вече казах, а и по принцип съм такъв човек, че се опирам на факти, а не на гадания. Факт е, че ако не се върне здравият разум и те не се сетят кой е основният враг, ще се отиде към предсрочни избори и вината за това ще е тяхна".

Христо Иванов: Политиката става мръсна работа, когато не знаеш какво правиш

Христо Иванов отговори на Слави Трифонов пред вестник "24 часа". Той каза, че политиката става мръсна работа, когато не знаеш какво правиш. От "Демократична България" искат отговори на три въпроса, за да подкрепят правителство на "Има такъв народ":

1. Какъв е стандартът, по който ще се избират министрите и премиерът?

2. Ще има ли писмено поемане на политически ангажименти, по които се очаква подкрепа?

3. Каква ще е конструкцията на парламентарното мнозинство, така че да изключи възможността на ДПС и ГЕРБ да влияят на неговите решения?

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
41 градуса в Сандански днес, 40 - в Русе
41 градуса в Сандански днес, 40 - в Русе
Пеканов: Планът за възстановяване ще отключи над 12 млрд. евросредства, още 8 ще дойдат като инвестиции
Пеканов: Планът за възстановяване ще отключи над 12 млрд. евросредства, още 8 ще дойдат като инвестиции