НОВИНИ

Христо Иванов: Оставаме в очакване ИТН да предложат кабинет

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:20, 29.07.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
христо иванов оставаме очакване итн предложат кабинет
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Последните дни участвахме в разговорите. Направихме оценка и счетохме да я споделим. Ние имаме публична отговорност. Нито един от принципните въпроси, които вчера поставихме, не получи отговор. Това заяви в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов по повод обвиненията от "Има такъв народ", че през последните 4 дни от ДБ са променили позициите си.

ИТН: "Демократична България" и ИБГНИ да преосмислят позиции, от тях зависи преговорите да продължат

Ще има ли политически ангажимент или ще продължим да водим раздумки", попита задочно Христо Иванов.

Коментира, че са поставили въпроса за личностите и са дали пример с тримата служебни министри като са поставили въпроса формулата, която ще се предложи, да има разграничение от ГЕРБ и ДПС. Не получихме отговор. Получихме съмнителна атака, заяви Христо Иванов.

"Оставаме в очакване от ИТН да предложат кабинет, да дадат формулата. И ние ще преценим дали ще подкрепим това. Нека не ни прехвърля отговорността, че някой не може да предложи кабинет. Тласкаме страната към това да се излъчи управление, което може да я промени. Не сме се отказали да се опитаме да се излъчи правителство. Вместо да получим отговор, получихме атаки. Искаме ясен политически ангажимент, не просто разговори по посока на луната. Без ясен политически ангажимент става дума за котка в чувал. Ако някой търси нашата подкрепа, ще намери начин да анонсира министрите. Фактологията, която Йорданов развя в парламента, повишава и нашите очаквания от бъдещите министри. Посочихме три имена като пример за профила на хората, които искаме да видим в кабинет. Не мисля, че става дума за кадруване от наша страна. Имаше свободни разговори, а не преговори. Преговори означава с ясен политически край. Разговорите продължават. Ние не сме се отказали, ако нашите очаквания бъдат удовлетворени, да продължим. Очакваме като бъдат одобрени министрите, да се срещнем с тях. Не можеш да се надяваш, че ще поставиш някой в ъгъла и той ще гласува, иначе ще го обвиниш, че той ще предизвика изборите. Поставихме принципни въпроси и нямаме отговор от тях. Няма да коментирам имена, които не са официално обявени. За първи път от много години имаме шанс и ДПС и ГЕРБ да ги оставим настрана от упражняването на власт", каза още Христо Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите на Мартин Стоев заминаха за САЩ
Националите на Мартин Стоев заминаха за САЩ
България се цели в първи медал от ЕвроВолей от 20 години насам
България се цели в първи медал от ЕвроВолей от 20 години насам