НОВИНИ

Наследниците на Никола Вапцаров не са съгласни македонският клуб в Благоевград да носи неговото име

bnt avatar logo
от БНТ
20:49, 26.10.2022
6983
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Македонски културен клуб отваря врати в Благоевград тази неделя, 30 октомври. Той ще носи името на поета Никола Вапцаров.

Срещу откриването му се противопостави общинският съвет в Благоевград, който прие специална декларация. Наследниците на бележития ни поет пък изразиха несъгласие с избора на име за клуба.

Македонският клуб в Благоевград да бъде културен мост между България и Северна Македония, е основната цел на инициаторите.

"Ние се чувстваме македонци и в това си качество искаме да образуваме чрез нашите идеи, нашите инициативи, ново културно пространство на взаимодействие между българската и македонската държава, между българския и македонския народ. Другата ни цел е България най-после да признае съществуването на македонско малцинство, което е аномалия без прецедент в Европа", коментира Атанас Мазнев, инициатор.

Срещу откриването на клуба остро се противопостави Общинският съвет в Благоевград. В декларация съветниците определиха, като антибългарска провокация разполагането на Македонски културен клуб на територията на Община Благоевград.

"Ще цитирам това, което излезе като обявление за създаването на този център, обявено от самите организатори, разбира се: "Този център трябва да бъде ръководен от Македонското сдружение за защита на основните индивидуални човешки права, организация, която си е поставила за цел да "защитава правата на угнетеното македонско малцинство в България", така бе обявено", каза Радослав Тасков, председател на Общинския съвет в Благоевград.

Клубът е разположен в частен имот, а това не изисква издаване на разрешение от местната власт. Несъгласие с името на клуба пък изразиха наследниците на бележития български поет Никола Вапцаров, който е определен като македонец от инициаторите за създаването на Македонски културен клуб в Благоевград.

"Вие сигурно знаете, че той е участвал в македонски културен кръжок, поетичен ли кръжок, не мога да кажа, не съм историк, но такъв кръжок и той се самоопределя като македонец", казва Атанас Мазнев.

"Претенциите, които имат братята от Северна Македония не са основателни за това, защото всички документи, които ги имаме и нашето самочувствие и чувство, което сме ние роднините – аз като племенник, сестра ми като племенница, баща ми като негов брат, винаги са твърдели, че са българи, защото са родени от майка българка и баща българин. А във въпросника на Вапцаров си пише ясно, че произход българин, националност българин", казва Никола Вапцаров, племенник на поета.

Вчера премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски изрази мнение, че отварянето на културни центрове каквито са българските в Битоля и Охрид, както и македонският в София, а скоро и в Благоевград, ще допринесат за сближаване между хората от двете държави.

Въпреки официалната покана, той няма да присъства на откриването на клуба в Благоевград тази неделя. Очаква се обаче това да направи лидерът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Репортери: Станислава Христова, Елиана Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александра Фейгин и Кристина Григорова ще представят България на турнир по фигурно пързаляне в Казахстан
Александра Фейгин и Кристина Григорова ще представят България на турнир по фигурно пързаляне в Казахстан
Служители в държавната администрация искат 30% по-високи заплати
Служители в държавната администрация искат 30% по-високи заплати