НОВИНИ

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с българската общност в Хърватия

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:40, 26.10.2022
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна Йотова настоява в бюджета за догодина да се отделят средства за българската общност зад граница. Според нея е добре, те да са предназначени за конкретни проекти. Йотова каза това на среща с представители на българската общност в Хърватия.

От Националната общност на българите в Хърватия запознаха вицепрезидента с проблемите, които ги съпътстват. Според Илияна Йотова трябва да се подготви нов закон за българите в чужбина, за да може да се запазят българските малцинства и общности зад граница.

Нашите сънародници в Хърватия са със статут на национално малцинство. Създали са две дружества, чрез които поддържат връзка както помежду си, така и с България. Издават списание, което са нарекли "Родна реч". А от 2019 г има неделно училище, в което се изучава български език, история и география на България.

Илияна Йотова разговаря също с ръководството на Хърватската академия на науките и изкуствата. И получи благодарности за дарението от страната ни за възстановяването на сградата на академията, пострадала от силното земетресение през 2020 г. Един от основателите на академията е Йосип Юрай Щросмайер - хърватски католически епископ и меценат. Той е човекът, който помага на братя Миладинови да издадат сборника „Български народни песни”. Дарява 70 000 гроша за издаването на книгата, а докато сборникът се подготвя осигурява в Загреб безплатна квартира и храна на Константин Миладинов.

Йотова и Пленкович са коментирали и присъединяването на двете държави към Еврозоната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев: 3% бюджетен дефицит е възможен с цялата социална рамка
Асен Василев: 3% бюджетен дефицит е възможен с цялата социална рамка
Дрогиран шофьор предизвика катастрофа с автобус от градския транспорт във Варна
Дрогиран шофьор предизвика катастрофа с автобус от градския транспорт във Варна