НОВИНИ

Служебният кабинет предлага край на инхаус поръчките и създаване на нов антикорупционен орган (Обзор)

Николай Минков
от Николай Минков
18:32, 26.10.2022
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Създава се независим разследващ орган за за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Това реши правителството на днешното си заседание. Общо три важни законопроекта прие кабинетът, свързани с отпушване на втория транш от Плана за възстановяване и устойчивост.

Първият предвижда въвеждането на така наречената задължителна съдебна медиация, чрез която имотните спорове и делбите се изваждат от съдилищата. С промяна в Закона за обществените поръчки се забранява на фирмите по инхаус да преотдават дейности на подизпълнители. създава се и разследваща комисия на корупцията по високите етажи на властта. Вижте и подробностите.

В началото на днешното правителствено заседание служебният премиер обясни колко е важно да се приеме Законът за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

"Независимият разследващ орган за противодействие на корупцията е силната имунна система на държавата срещу порочните практики, които допускат облагодетелстването на малцина за сметка на цялото общество", заяви служебният министър-председател Гълъб Донев.

Зарков: Комисията, която ще разследва високите етажи на властта, няма да работи като чадър или бухалка

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков обясни, че разследващият орган ще има петима членове, които на ротационен принцип ще го ръководят.

"Предвиждаме гаранции, така че този орган да не бъде употребяван нито като бухалка, нито като чадър. за да се случи това предлагаме той да бъде конституиран като се намесят различни органи, които да излъчат членове в тази комисия. Това са НС, но също президента, както и върховите съдилища. Предвиждаме независимост и на разследващите вътре в органа, така че да не може да се оказва въздействие върху тяхната работа. Искаме да излезем от порочния кръг на скандали около тези органи във връзка с техните председатели, затова предлагаме той да се председателства на ротационен принцип", обясни Зарков.

МС предлага забрана за инхаус процедурите

С промени в Закона за обществените поръчки, кабинетът сложи край на възможността за кражба на публични средства при инхаус процедурите.

"Инхаус поръчките се превърнаха в емблема за източване на държавни средства. В предложенията за промени в закона за обществените поръчки се забранява на изпълнителя да превъзлага поръчката, като предвижда санкция в случай на нарушаване на забраната", каза още премиерът Гълъб Донев.

Според финансовия министър с промените в закона се изчиства инхаус процедурата.

"Вече няма да може търговско дружество, което прилага инхаус процедури, да превъзложи на фирми, които не могат да се явят и да спечелят обществена поръчка по реда, по който това следва да се случва - прозрачно и публично", каза служебният министър на финансите Росица Велкова.

В началото на днешното правителствено заседание премиерът отчете, че само за 2 дни към неговите министри е имало 70 депутатски питания, като рекордьор в отговорите е бил регионалният министър и призова депутатите със същите темпове да започнат да творят закони.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов: Не сме готови с кабинет, персоналният състав е последното, което ще обсъдим
Даниел Митов: Не сме готови с кабинет, персоналният състав е последното, което ще обсъдим
Треньорът на Марица Пловдив: С правилна работа ще успеем да спечелим девета поредна титла
Треньорът на Марица Пловдив: С правилна работа ще успеем да спечелим девета поредна титла