НОВИНИ

Има ли промяна в позициите на партиите след първите консултации при президента?

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:13, 26.10.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Партиите в парламента се надяват да се създаде редовно правителство, но не отстъпват от вече заявените си позиции кой с кого не би се коалирал.

"Продължаваме промяната" изтъкнаха, че осъзнават огромната важност да бъде създадено правителство заради законодателството, което трябва да бъде прието. И те, и БСП настояват за нов бюджет за 2023 г.

"Ние ще бъдем конструктивни, надяваме се да бъде съставено правителство, но както вече сме заявили - няма да подкрепим правителство с първия мандат на ГЕРБ и ще останем в опозиция. За нас е много важно да има бюджет за следващата година, така че очаквам служебното правителство да понесе отговорност и да внесе такъв бюджет, върху който ние тук в НС да работим", заяви Петър Куленски - депутат от ПГ на "Продължаваме промяната".

"Ще настояваме и в разговорите, които ще имаме в президентството, че ако обичат колегите от служебния кабинет, да си изпълнят законовото задължение и да внесат проект на бюджета. От служебния кабинет бяха съобщили предварително, че те ще представят три варианта на бюджет - такова чудо по света няма. Всяко правителство представя по един вариант", коментира Румен Гечев - депутат от ПГ на "БСП за България".

От "Възраждане" все така смятат, че няма да има редовно правителство. Но търсят подкрепа за референдум за влизането на България в еврозоната.

"Ако ние бъдем подкрепени в това виждане и в тази наша позиция, на свой ред и ние можем да подкрепим. Една седмица не успяваме да постигнем голямо съгласие по отношение на комисиите. Какво да говорим оттук насетне за съставяне на кабинет и за формула на власт, която да обединява очевидно минимум 3, а вероятно и 4 партии. Това е на практика невъзможна задача", смята лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Демократична България" и "Български възход" са готови да говорят за трети мандат след като се изчерпят първият и вторият.

"Когато минем през тези прагове на първия и втория мандат ще видим по-ясно съотношенията между партиите, темите, по които имат сходимост или по които имат някакви различия. Ние по принцип сме готови да реализираме мандат във всички форми - като мандатоносител и да подкрепим при условия, които ясно сме определили", каза Христо Иванов - съпредседател на "Демократична България".

"Ако има разговори, ако има конструкция, около която да се обедини потенциално мнозинство, което да излъчи правителство, тогава ще имаме хоризонт за работа и много работа може да бъде свършена. Ако не - очевидно казваме на българските граждани, че е по-важно партийното его, а не въпросите, които касаят българските граждани", каза Стефан Янев - председател на "Български възход".

Политическите формации са готови да работят в комисията по конституционни въпроси за промени в основния закон, но не смятат, че президентската република въобще стои на дневен ред в този момент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният прокурор: МВР е в трагично състояние
Главният прокурор: МВР е в трагично състояние
След консултациите при президента: ГЕРБ-СДС не виждат към момента потенциал за формиране на мнозинство (ОБЗОР)
След консултациите при президента: ГЕРБ-СДС не виждат към момента потенциал за формиране на мнозинство (ОБЗОР)