НОВИНИ

Размяна на политически огън: Неразбирателства в парламента за състава на постоянните комисии

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:14, 26.10.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите не успяха да изберат състав и ръководства на постоянните комисии и отложиха решението си за утре, въпреки че гласуваха удължаване на работното си време. Без комисии 48-ото Народно събрание не може да започне работа. Спорът беше породен от липса на разбирателство по отношение за заместник-председателите на комисиите и дали да продължат днес, или утре след председателски съвет.

Комисиите ще бъдат общо 25, като се очаква разпределението на председателите да е следното: 7 за ГЕРБ , 5 за ПП, 4 за ДПС, по три за "Възраждане" и БСП, две за "Демократична България" и една за "Български възход".

Заседанието, започнало след почивка от час и половина, поискана от ГЕРБ-СДС, доведе до решение за единствената комисия, чиито състав вече е ясен - тази по бюджет и финанси. Неин председател стана Петър Чобанов от ДПС. Започна спор след като в зала продължили да се доуточняват за заместниците в останалите комисии.

"Липсва още окончателна координация по всички комисии .Предлагам на залата да прекъснем засега и да продължим като точка първа за утрешния ден", заяви Румен Йончев от "Български възход".

"Преди 30 минути ви дадохме почивка , която от час прерасна в час и половина. Все още няма три часа и няма български граждани, които в момента да си отиват в къщи и ние всички тук решихме, че ще работим заедно по дневния ред", каза Андрей Гюров от "Продължаваме Промяната".

ГЕРБ и БСП влязоха в спор за това какво са се разбрали по време на почивката. ГЕРБ предложиха да се гласува социалната комисия. БСП завиха, че договорката е била всички комисии, по които няма разногласия да се гласуват днес.

"За следващите комисии обаче, освен мисля за социална, има известни припокривания между изискванията на различните парламентарни групи. Предлагам ви да гласуваме и за състав на комисията по социална политика и да приключим заседанието", предложи Десислава Атанасова от името на ГЕРБ-СДС.

"Сега се изправя Десислава Атанасова като че не е участвала в този разговор и казва ами няма освен социалната. Какво си мислите, че като подхвърлите на Корнелия Нинова "ето бе, ще ти гледаме социалната, тя ще си мълчи за безпринципното ви поведение", разгневи се лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Г-жа Нинова говори за някакъв разговор, в който ние не сме участвали. Г-жо Нинова, ние възприехме един подход от самото начало, че търсим консенсус в рамките на формата на председателския съвет", каза Христо Иванов от "Демократична България".

"Ние успяхме да разпределим много по-трудното - председателските места, за заместник-председателските мисля, че няма да е такъв проблем, просто трябва да отделим половин или един час и да го свършим", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Така заседанието беше прекратено, а председателски съвет ще уточни заместник-председателските места в комисиите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на финансите публикува проектозакон за удължаване на Бюджет 2022
Министерството на финансите публикува проектозакон за удължаване на Бюджет 2022
"БОЕЦ" поискаха импийчмънт на президента Радев и оставка на председателя на НС Вежди Рашидов
"БОЕЦ" поискаха импийчмънт на президента Радев и оставка на председателя на НС Вежди Рашидов