НОВИНИ

Зеленски предупреди украинските бежанци да не се завръщат в родината преди пролетта

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:38, 26.10.2022
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин наблюдава учения на ядрените сили на страната. Това става в момент, когато Москва не спира да твърди, че Украйна се готви да използва така наречената "мръсна бомба". Според наблюдатели, руските атаки срещу украинската енергийна система могат да доведат до нова вълна украински бежанци.

Украинските бежанци не трябва да се завръщат в родината преди пролетта, за да се намали натискът върху енергийната система в страната след вълната от руски атаки. Призивът е на правителството в Киев. Според президента Зеленски, руснаците са унищожили над една трета от енергийната мрежа в Украйна. Атаките продължават.

Чешки телевизионен екип снима боевете в Херсонска област. Според журналистите, украинската и руската артилерия имат напълно различни тактики. Докато Москва изпраща цели батареи от оръдия и ракетни установки на полето и изстрелват много боеприпаси наведнъж, Киев разчита на точни удари.

"Вършим добра работа. Те губят прехвалената си смелост. Не се борят за идеали и са като овце на заколение", казва Серхий, украински артилерист.

Според украинското разузнаване, руската армия строи укрепления в Херсон и се готви за голяма битка. Над 70 000 души са напуснали града за последната седмица.

Наложените от Москва власти в Луганска област съобщават за тежки сражения в Креминна и Сватове. Разположеният в Донецка област Бахмут е под обстрел от седмици.

Русия информира САЩ за учения на ядрените си сили

Руският президент Владимир Путин наблюдава учение на стратегическите сили за възпиране - части, натоварени да реагират на заплахи, включително ядрена война. В учението са участвали междуконтинентални балистични ракети "Ярс", подводница и стратегически бомбардировачи Туполев. Задачите бяха изпълнени, заявиха от Кремъл.

"Истинското отношение на Щатите към сателитите му са ясни. Украинската територия беше превърната в полигон за военнобиологически експерименти, сега доставят въоръжение, включително тежко. Не обръщат внимание на заявлението на режима в Киев за придобиване на ядрено оръжие. Известни са също плановете му да използва "мръсна бомба" за провокации", заяви Путин.

Вашингтон обяви, че Москва е уведомила предварително за учението на стратегическите си сили.

"САЩ бяха уведомени. И, както сме подчертавали и преди, това е рутинно годишно учение на Русия", каза Патрик Райдър, говорител на Държавния департамент на САЩ.

Президентът Джо Байдън предупреди, че използването на ядрено оръжия от Русия ще представлява огромна грешка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК предлага по-строги мерки, за да намалее замърсяването в градовете
ЕК предлага по-строги мерки, за да намалее замърсяването в градовете
Силно се е повишило търсенето на отоплителни уреди от Китай
Силно се е повишило търсенето на отоплителни уреди от Китай