НОВИНИ

ЕК предлага по-строги мерки, за да намалее замърсяването в градовете

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:40, 26.10.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

ЕК предлага по-строги изисквания за качеството на въздуха и водата. Целта е през 2030 година пределно допустимата стойност на фини прахови частици във въздуха да бъде намалена наполовина, а през 2050 година да има нулево замърсяване на въздуха.

Брюксел иска да въведе по-строги правила за производствата, които замърсяват водата. За да станат закони, новите правила, ще трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и държавите от съюза.

Около 300 000 души в ЕС умират всяка година преждевременно заради замърсяването на въздуха. Най-вредните за човешкото здраве са праховите частици, азотният диоксид и озонът. България е страната с най-сериозни превишавания на нивата на прахови частици и Еврокомисията два пъти я изпрати на съд за това.

Новите изискания на Брюксел целят нулево замърсяване на въздуха до 2050 година, което е в синхрон с целите за климатична неутралност. Еврокомисията предлага редовен преглед на качество на въздуха в държавите. Първият преглед ще е до края на 2028 година.

"Ден след ден получаваме нова информация за степента, в която общественото здраве е пряко застрашено от замърсяването. Съобщава се за микропластмаса в кръвта на бебета. В рибата, която ловим и в домашните зеленчуци откриваме така наречените "вечни химикали", обясни Франс Тимерманс, еврокомисар по Зелената сделка.

Новите правила на Брюксел предвиждат хората, страдащи от здравословни проблеми вследствие на замърсяване на въздуха, да могат да предявяват колективни искове срещу държава и да имат право на обезщетение.

Еврокомисията иска и преразглеждане на правилата за пречистването на градските отпадъчни води. Предвижда се по-голяма отговорност за производствата, които замърсяват водата.

"Въвеждаме принципа "Замърсителят плаща". В момента остатъците от фармацевтични продукти и козметика причиняват 73% от замърсяването на градските отпадъчни води. Разходите за тяхното премахване се поемат от ВиК компаниите и в крайна сметка, разбира се, от данъкоплатците", допълни Франс Тимерманс .

Предвиждат и подобряване на достъпа до канализацията на около 2 милиона души в ЕС, които в момента нямат такъв достъп. ЕК ще иска от държавите да правят мониторинг на здравните параметри в отпадъчните води, за да може по-бързо да се реагира в случаи като коронавирус пандемията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служители в държавната администрация искат 30% по-високи заплати
Служители в държавната администрация искат 30% по-високи заплати
Зеленски предупреди украинските бежанци да не се завръщат в родината преди пролетта
Зеленски предупреди украинските бежанци да не се завръщат в родината преди пролетта