Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Недостиг на линейки: Само 12 спешни автомобила има по Южното Черноморие

bnt avatar logo
от БНТ
21:15, 19.08.2022
Чете се за: 05:30 мин.
Регионални
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Сериозни проблеми със спешната помощ по Южното ни Черноморие. В летните месеци жителите и гостите надхвърлят над милион и половина души. Оказва се само 12 линейки обслужват областта, като през нощта броят им понякога е наполовина. Това е и една от причините удареното преди дни от гръм момиче да чака над 20 минути, за да му се окаже помощ.

Днес служебният здравен министър Асен Меджидиев беше в Бургас и обясни, че проектът за ремонт и организацията на Спешната помощ в цялата страна е неглижиран. Той ще поиска допълнителни средства от Министерството на финансите в размер на 6 млн. лева за тази година и още 40 млн. за следващата.

Иван Иванов вижда мъж в тежко състояние на паркинга пред хотела в Приморско, където е отседнал и решава да помогне като го закара до Спешния център, който е само на два километра.

„Не можеше да диша, стягат го гърдите, не можеше да преглъща. Жена му около него се суети, притеснена, обадила се на Спешна помощ да дойде да го прегледат. 5, 10, 15 минути, няма никой, върнах се отидох, попитах обадихте ли се хора, ще дойде ли Спешна помощ. Да, да обаче тя идва от Царево, казаха. Как така от Царево? От Царево идва, тук няма Спешна помощ", обясни Иван Иванов, турист от Ловеч.

Спешна помощ в Приморско има, но работи само един екип, с една линейка, който обслужва всички сигнали.

„Дава се адрес, тръгва се на адрес и тук се заключва, дори някой да умира отпред, няма кой да го поеме. От Бургас до Резово са три линейки, три екипа. Ние поемаме и Созопол, и Царево, и Малко Търново. Който отиде на адрес, следващия екип попълва празното място. Състоянието на линейката, можете и сами да го видите, състоянието е просто плачевно. Морално и не само морално е остаряла. Пред разпад е, самият автомобил за мен не е технически изправен, независимо че минава годишни технически прегледи. Не е в състояние да превозва болни. Вратите не се отварят, има вероятност да започнем да ги връзваме с тел, за да не си загубим съответно носилката с не дай си Боже да има пациент", обяснява Стамат Киров, шофьор на линейка.

Климатичната система също не функционира, а в линейката е 40 градуса през лятото, казват спешните медици. Когато завали дъжд, вали и в линейката. Често се разваля и се нужда от ремонт. Развалена е била във вторник следобед , когато гръм удари 18-годишно момиче в Приморско.

Момиче е в кома след удар от мълния в Приморско

Липсата на достатъчно екипи затруднява и диспечерите в Бърза помощ, които само за части от секундата трябва да организират транспорт.

„Случва се пациент, примерно, който се обслужва от нашия екип в Созопол да се транспортира към Бургас, а в същото време на територията на община Созопол има друг пациент, който се нуждае от спешна помощ и тогава според местоположението се насочва линейка от Бургас, от Приморско", каза д-р Кристина Митева, диспечер в Спешна помощ.

Че има проблем със Спешната помощ по Южното Черноморие, признават и здравните власти.

„Вижте, обезпечеността дори и в Бургас не е прекрасна. През лятото Приморско става около 120 хиляди души. Просто няма реално от къде да подсигурим специално за там допълнително екипи. Поне в двата големи курорти Слънчев бряг и Златни пясъци да позиционираме по един дежурен 24-часов екип с оформяне на такъв пункт, който да поддържа спешността през летните месеци, не сама до края на този сезон, а и за следващия. Това са възможностите в момента. С това разполагаме като възможности и това мога да подсигуря", заяви Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

„Въпрос на кадри е. Дори съществуването му в този вид е под въпрос", посочи д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Здравните власти признават още, че в голяма степен разчита на частните центрове по морето, така че да е обезпечена спешната помощ.

Вижте повече в прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Джошуа е с повече от 10 килограма по-тежък от Александър Усик преди реванша им
Антъни Джошуа е с повече от 10 килограма по-тежък от Александър Усик преди реванша им
Ансамбълът на България показа новите си трика за Световното първенство в София
Ансамбълът на България показа новите си трика за Световното първенство в София