НОВИНИ

Прокуратурата в Скопие проверява Българския културен клуб "Иван Михайлов" и сдружение "Цар Борис Трети"

Александър Марков
от Александър Марков
20:43, 19.08.2022
Чете се за: 06:12 мин.
Балкани
Слушай новината

Прокуратурата в Република Северна Македония проверява Българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля и другото българско сдружение там - "Цар Борис Трети" в Охрид. Държавното обвинение в Скопие проучва има ли пропуск в документите за регистрация на двете сдружения - месеци след като те бяха открити, а центърът в Битоля - подпален от певеца Ламбе Алабаковски. Служебният външен министър Николай Милков заяви, че следи внимателно ситуацията.

Българското дружество "Цар Борис Трети" е организация на българите в Охрид. Основната й цел е културно-просветна дейност. Проверката на прокуратурата започва почти година, след като сдружението е регистрирано. То е поискало разрешение за името си от Симеон Сакскобургготски.

"И след това ни регистрираха дружеството, тогава нямаше никакви проблеми, всичко беше наред, защото ние си спазваме всичките закони и уважаваме законите тук, в Република Северна Македония", заяви Томе Блажевски, сдружение "Цар Борис Трети" - Охрид.

Председателят на дружеството Томе Блажевски и членовете му са подложени на заплахи ежедневно, а проверката срещу тях определят като натиск.

"Една политическа партия докато започна всичко да прави, да ни заплашва и да прави натиск върху нас. - Коя партия, Левицата на г-н Апасиев? - Да, те започнаха всичко", казва Томе Блажевски.

Ето това е Димитър Апасиев - председател на крайнолявата партия "Левица", която протестира заедно с ВМРО-ДПМНЕ седмици наред против, цитирам, "българизацията" на страната и който смята, че ЕС не е единствената алтернатива пред Скопие.

Членовете на "Левицата" разпространяват из социалните мрежи снимки на членове на дружеството "Цар Борис Трети" с, меко казано, негативни коментари по техен адрес.

"-Вие притеснявате ли се от тези заплахи? - Нормално, това е естествено, но не е хубаво, не е човечки хуманно. Това си е дружество за българите, да се съединят българите в град Охрид. Ние нямаме никакви проблеми тук с хората. Всички си се уважаваме", казва още Томе Блажевски.

В съобщението на прокуратурата на Република Северна Македония е посочено, че проверката е след самосезиране за наличие на всички необходими документи. Втората проверка е срещу Културния център "Иван Михайлов" в Битоля, открит през месец април в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, тогавашният премиер Кирил Петков и министри. Проверката е по сигнал.

"От май тази година - по сигнал, подаден от политическа сила - е образувано дело относно регистрацията и функционирането на културния център "Иван (Ванче) Михайлов", заявяват от Прокуратурата на Република Северна Македония.

Центърът вече беше проверен от Комисията по дискриминация, която се оплака, че българският консул в Битоля Димитър Иванов е присъствал, с което се е опитал да окаже влияние върху работата й. Името на центъра предизвика острата реакция на премиера Димитър Ковачевски, който обеща действия.

"Той настан претставува нищо повеке от провокация. Бидейки ги буди духовете от минатото", казва Димитър Ковачевски, министър-председател на Република Северна Македония (21.04.2022 г.)

Впоследствие клубът беше подпален от певеца Ламбе Алабаковски, който беше задържан, освободен и в чиято подкрепа имаше организирани протести в югозападната ни съседка. От Клуба днес се въздържаха да коментират проверката на прокуратурата. Българският външен министър обясни, че страната ни следи внимателно всички тези процеси.

"Всъщност това са институциите, които трябва да защитават правата на общностите там. Те не би трябвало да бъдат използвани за репресивни цели и ние се нуждаем от много пояснения в това отношение от нашите македонски партньори", заяви Николай Милков, служебен министър на външните работи.

Дружествата са уведомили българското Посолство в Скопие. Ако има сигнали за нарушения, външно министерство ще реагира подобаващо, обясни Николай Милков. И посочи, че страната ни дава сигнали към Скопие да се въздържа от практики от миналото.

След като двете страни подписаха втория си протокол в рамките на т.н. френско предложение и Скопие пое ангажимент да впише българите в Конституцията си, и днес външният министър Буяр Османи посочи, че вече се очертава консенсус за това и сред опозицията.

"От ние една партия не съм слушнал повеке аргумент дека внесувание на бугарите во нашиот Устав е добро и во интерес на македонците, на македонскиот народ и на Република Северна Македония затоа што за пръв път институционално се дефинира однос помегу мнозинство македонско население и бугарско малцинска заедница", казва Буяр Османи, министър на външните работи на Република Северна Македония.

България иска вписване на българите като "части от народи", а не малцинство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последно сбогом с поетесата Екатерина Йосифова
Последно сбогом с поетесата Екатерина Йосифова
Ради Цонев: Пирин има потенциал, класирането не отговаря на добрата игра на отбора
Ради Цонев: Пирин има потенциал, класирането не отговаря на добрата игра на отбора