НОВИНИ

Никола Минчев: За 100 дни се справяме добре, стремим се да повишим темпото на промените

Калина Попова
от Калина Попова
09:14, 26.03.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

"Щеше да е добре обстановката, в която работим, да е различна, но смятам, че при избухнала война близо до нас, правителството и Народното събрание се справят добре в рамките на тези 100 дни. Стремежът е да се повиши темпото на промените, които четирите формации в управлението сме си заложили като цел." Това заяви председателят на парламента Никола Минчев в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

Войната неизбежно води до кризи, до покачване на цените, но това не е само български проблем, а глобален, подчерта Никола Минчев.

"Избори със сигурност ще има след три години и половина. Един от коалиционните партньори трябва да размисли за участието си в управлението, за да се случат предсрочни избори, но не виждам такива предпоставки", допълни Минчев.

Заяви, че различните виждания за Украйна в коалицията не вредят на общата позиция на България, която този път е ясно изразена и е оценена от нашите партньори, включително украинския президент Володимир Зеленски.

"Има проект на решение за покана към г-н Зеленски да бъде изслушан в българския парламент. В момента се разглежда от комисии, като след това ще влезе и в зала. Ако бъде прието, ще бъде отправена покана към г-н Зеленски. Аз лично подкрепям и ще се радвам това да се случи", каза председателят на парламента.

Изслушването на Зеленски не води след себе си автоматично изслушване на Владимир Путин, категоричен бе Никола Минчев.

"Планът за възстановяване предстои да бъде подписан в следващите две седмици. На финалната права сме и скоро ще можем да се поздравим с един добре преработен и финален план. По този план в икономиката на България ще влязат изключително сериозни средства. Тези пари този път ще бъдат използвани по предназначение - за стимулиране на икономиката", каза той.

Изпращането на оръжие за Украйна изобщо не е на дневен ред, категоричен бе Никола Минчев. Този въпрос не е бил коментиран и при посещението на Лойд Остин у нас. Позицията на правителството и Народното събрание е единна - изпращаме хуманитарна помощ.

За ареста на Бойко Борисов Никола Минчев коментира, че МВР е действало в рамките на законовите си правомощия и е преценило, че в случая става дума за неотложност.

Бойко Борисов ще бъде призован на разпит в прокуратурата следващата седмица

"Прокуратурата е на обратното мнение, счита, че не са налице предпоставките. Аз не виждам проблем от страна на МВР, не мисля, че в самата им акция имаше нещо особено притеснително", каза Минчев.

Според председателя на НС прокуратурата повдига обвинения срещу хора, за които няма данни за извършени престъпления и обратното - не повдига обвинения срещу хора, за които има доказателства.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андреа Буратини е новият треньор на волейболните национали под 17 г.
Андреа Буратини е новият треньор на волейболните национали под 17 г.
Салах спечели двубоя с Мане в баражите в зона Африка
Салах спечели двубоя с Мане в баражите в зона Африка