НОВИНИ

100 дни управление на Кирил Петков: Кризи, цели, предизвикателства

bnt avatar logo
от Мария Колева
18:52, 22.03.2022
Чете се за: 07:30 мин.
Политика
100 дни управление кирил петков кризи цели предизвикателства
Слушай новината

Правителството на Кирил Петков - 99-ото българско правителство, се сблъска с няколко сериозни кризи още в началото на своето управление.

Кабинетът положи клетва пред Народното събрание на 13 декември 2021 година - когато страната беше на прага на петата ковид вълна. Една от първите му задачи беше да изготви нов план за управление на ковид кризата - представен точно месец след като правителството встъпи в длъжност. В него бяха заложени нови етапи за действие и ново разделение по райони.

Планът за справяне с COVID-19: Страната се разделя на 6 клъстера по области

Правителството на Петков въведе и бонуси за ваксинация за пенсионерите, но не успя да увеличи осезаемо процента на ваксинираните българи. 5 месеца след въвеждането му беше отменен окончателно зеленият сертификат, въведен от служебното правителство, който също не успя да допринесе съществено за ръст на ваксинирането.

В края на февруари, когато обществото си отдъхваше от очевидно отстъпващата ковид вълна, кабинетът Петков се изправи пред ново, още по-сериозно предизвикателство - войната в Украйна.

Още в първия ден - 24 февруари - макар и трудно и след няколкочасови дебати - парламентът прие декларация, с която осъди агресивните действия на Руската федерация. Най-проблемна се оказа частта за санкциите срещу Русия, която в крайна сметка беше приета без гласовете на БСП и "Възраждане".

НС прие обща декларация за военните действия в Украйна

Правителството от самото начало е много внимателно в коментарите по темата за военна помощ за Украйна. Миналата седмица кабинетът реши да изпратим хуманитарна и военно-логистична помощ за Киев. България и Съединените американски щати не са обсъждали изпращането на въоръжения от София за Киев. Това обяви премиерът Кирил Петков, след като се срещна с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

САЩ изпращат рота "Страйкър" у нас, без оръжие за Украйна от наша страна

Преди визитата на Остин Държавният департамент на САЩ и световни медии съобщиха, че Вашингтон работи с партньори от НАТО да бъдат изпратени ПВО системи съветски тип за Украйна. Президентът Румен Радев коментира, че това би било въвличане на България във войната и който вземе такова решение, трябва да обясни рисковете пред обществеността.

Войната в Украйна стана причина и за първата смяна в кабинета "Петков" - заради позициите си с поста си се раздели министърът на отбраната Стефан Янев. Първоначално за мястото му беше предложен Тодор Тагарев, но след разногласия в управляващата коалиция в крайна сметка беше назначен Драгомир Заков, който беше постоянен представител на България в НАТО.

НС гласува оставката на Стефан Янев, Драгомир Заков е новият военен министър

България вероятно няма да се включи в евентуална забрана на ЕС на вноса на руски природен газ и петрол, ако такова предложение бъде внесено. Страната ни е сред най-зависимите от газовите доставки от Русия държави в Европа. Затова правителството едва ли ще подкрепи европейско ембарго. Премиерът Петков нееднократно подчерта, че се работи приоритетно по интерконекторната връзка с Гърция, по която страната ни очаква азерски газ през септември.

Кирил Петков очерта 3 сценария при евентуално прекъсване на доставките от "Газпром"

Именно цените на енергоресурсите бяха друг от сериозните проблеми още в началото на мандата на правителството. В края на миналата година кабинетът изненадващо одобри мораториум върху цените на тока, парното и водата от 1 януари. Така цените за битовите потребители са замразени до края на март. Бизнесът обаче купува на цените, определени от свободния пазар. Заради шоковите цени на тока и газа от последните месеци правителството реши да компенсира бизнеса. Не е ясно какво ще се случи с цените и за битовите потребители след 1 април - "Булгаргаз" вече поиска рекордно увеличение от 58% на цената на газа от април.

АРЕСТЪТ НА БОРИСОВ

На фона на всички тези кризи в края на миналата седмица за 24 часа беше арестуван бившият премиер Бойко Борисов, задържани бяха и медийният му съветник Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов. Първоначално МВР съобщи, че се извършва „мащабна операция на Главна дирекция "Национална полиция" по линия на Европейската прокуратура, която разследва злоупотреби с европейски средства", както и че са били задържани четирима души: Борисов, Горанов, Арнаудова и бившата председателка на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. От прокуратурата обявиха, че няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения.

От думите на адвоката на Борисов Менко Менков пък стана ясно, че бившият премиер е бил задържан въз основа на текст от Наказателния кодекс за изнудване. По-късно стана ясно, че става въпрос за бизнесмена с повдигнати обвинения Васил Божков и че премиерът Петков е свидетелствал пред МВР. Предстоят разпити пред следовател на Кирил Петков, финансовия и вътрешния министър. В разгара на скандала премиерът обвини прокуратурата в "саботаж".

ВСС отложи гласуването за предсрочно отстраняване на Иван Гешев

Именно смяната на главния прокурор е една от главните задачи, които си постави кабинетът "Петков". Правосъдният министър Надежда Йорданова внесе във Висшия съдебен съвет предложението за освобождаване от длъжност на Иван Гешев - за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Разглеждането на искането беше отложено единодушно, за да се изработят процедурни правила.

Кабинетът "Петков" засега остава с по-високо доверие, отколкото недоверие - 35% положителни срещу 23% отрицателни оценки, според "Алфа рисърч". Оценката, която засега му пишат избирателите, е добър 3,57.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпийската титла е целта пред новия национален ансамбъл
Олимпийската титла е целта пред новия национален ансамбъл
Евролигата извади официално руските отбори
Евролигата извади официално руските отбори