НОВИНИ

Николина Христова: Нашата мечта е акробатиката да стане част от олимпийската програма

Николина Христова беше избрана за президент на Техническия комитет на акробатика по време на Конгреса на централата в Доха (Катар).

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 25.10.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
Слушай новината

България за първи път има член в Изпълкома на Международната федерация по гимнастика. Николина Христова влезе в най-висшият ръководен орган на световната централа, след като беше избрана за президент на Техническия комитет на акробатика по време на Конгреса на централата в Доха (Катар).

Зад кандидатурата на българката застана лично президентът на организацията Моринари Ватанабе. Бившият генерален секретар на Българската федерация по акробатика спечели гласуването със 109 от общо 157 гласа.

"Всички сме много щастливи. Ние изпълнихме нашата задача на 100 процента. Имахме петима кандидати и петимата са приети в международните структури. Няма как да не сме доволни. България винаги се е представяла по най-достойния начин. Няма лесен избор. Всеки един избор е много труден. Напрежението беше много голямо, но важното е, че успяхме" заяви пред БНР от Доха Николина Христова.

"България е с големи традиции в гимнастическите спортове и това има голямо значение. Доверието е едно от основните неща, които трябва да имаме един към друг. Когато хората имат довери към нас, то се вижда и те го показват. Аз съм вече 12 години част от Техническия комитет по акробатика, като последните два цикъла съм избирана с най-много гласове и това беше причината да съм вицепрезидент. Всичко това, ние сме го постигнали благодарение на нашия труд и усилията, които полагаме за развитието не само на българските гимнастически спортове, а и на международната гимнастика", допълни бившият генерален секретар на БФ по акробатика.

"Нашата мечта е акробатиката да стане част от олимпийската програма. Нашият спорт има голям потенциал. Африка има голям потенциал. В Азия все още има държави, които не развиват акробатика. Моята цел и задача е да помогна за развитието на акробатика в отделните континенти, което от своя страна ще популяризирането на спорта на международно ниво, а това ще ни доближи до участие в олимпийската програма", завърши Христова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефани Стоева, Калояна Налбантова и Христомира Поповска са на четвъртфинали на турнира по бадминтон в Хертогенбош
Стефани Стоева, Калояна Налбантова и Христомира Поповска са на четвъртфинали на турнира по бадминтон в Хертогенбош
Наградиха най-добрите филми на "Синелибри" - Мария Бакалова бе председател на журито
Наградиха най-добрите филми на "Синелибри" - Мария Бакалова бе председател на журито