НОВИНИ

Нови протести във Франция срещу пенсионната реформа на Макрон

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
22:12, 21.01.2023
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Нови протести във Франция срещу спорната пенсионна реформа, два дни след мащабните стачки и шествия, в които се включиха над 1 милион души.

Френското правителство иска постепенно да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години и да увеличи необходимия за пенсия трудов стаж. Предвижда се и отмяна на някои привилегии при пенсиониране за определени категории труд. Здравните работници и жените се смятат за най-ощетени.

Подобно на много френски жени, медицинската сестра Мариз Лопес е била 6 месеца по майчинство и няколко години е работила на непълен работен ден, за да се грижи за детето си. Пенсионната реформа на Еманюел Макрон предвижда увеличение с две години на възрастта за пенсиониране и гарантирана минимална пенсия в размер на 1200 евро месечно, но при условие, че човекът е работил на пълен работен ден. Спецификата на професията ѝ допълнително усложнява ситуацията за Мариз, ако промените бъдат приети.

"Това е наказание за жените, защото увеличението на пенсионната възраст би означавало да получат дори по-ниски пенсии. Много от нас, работещите в болници, трудно успяват да останат на работа по-дълго време, защото е твърде мъчително, независимо дали са санитари, медицински сестри или работещи в администрацията. Натискът е огромен", заяви Мариз Лопес.

50-годишната медицинска сестра има право да се пенсионира на 57 години заради стреса в работата ѝ, но ще получава едва 850 евро пенсия и затова ще трябва да работи до 64 г., за да може да разчита на средства за нормален живот.

"Често жените са на половин работен ден и нямат пълни пенсионни права. Жените получават наполовина по-малко от мъжете и трябва да чакат по-дълго за пенсия - те се пенсионират около година по-късно след мъжете във Франция", каза Брюно Палие, специалист по социални въпроси.

Статистиката сочи, че пенсиите на жените във Франция са с 40% по-ниски в сравнение с тези на мъжете. В днешния протест се включиха много млади хора, които изразиха недоволство и от поскъпването на живота.

В шествието в Париж, свикано от десетина младежки организации, се включи лидерът на лявата опозиция и бивш кандидат-президент Жан-Люк Меланшон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФАС връчи награди на най-изявените си състезатели за изминалата година на пищна гала вечер в София
БФАС връчи награди на най-изявените си състезатели за изминалата година на пищна гала вечер в София
Рилски спортист пропиля 18 т. аванс срещу Берое, но все пак постигна 16-а поредна победа в НБЛ
Рилски спортист пропиля 18 т. аванс срещу Берое, но все пак постигна 16-а поредна победа в НБЛ