НОВИНИ

Минчо Спасов: НДСВ може да работи със здравите плодове от всички партии, които желаят да работят за България

bnt avatar logo
от БНТ
18:43, 21.01.2023
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Една китайска поговорка казва "когато си свършиш работата, оттегли се" и НДСВ го беше направила последните 7-8 години, защото свърши най-важните събития в историята на България през последния век - влизането в ЕС и НАТО. През тези години се оказа, че се събра много работа, коментира в "Говори сега" юристът и бивш председател на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов.

По думите му след четири поредни избори никой не се хваща да направи стабилно правителство, от което България се нуждае. Заяви, че първо НДСВ ще представи на хората каква работа иска да свърши и от това ще зависи с кого ще се коалира и кой ще иска да работи с тях.

Как НДСВ се появи на политическата сцена в България

Минчо Спасов коментира съдебната реформа.

"Нашата теза е, че съдебната реформа може да стане само чрез дълбокото проветряване на Висшия съдебен съвет. В момента той е капсулиран, цялата съдебна власт се капсулира и вътре мирише. Това, което ние ще предложим, ако бъдем определени от народа да участваме в бъдещ парламент, е дори да не се променя Конституцията. Имаме заканово установен начин, члез промяна на Закона за съдебната власт, да се направи така, че гражданският наздор да се засили и гражданската квота да стане пропорционална на магистратската".

За своята квота във ВСС Народното събрание трябва да избира между прокурори, съдии и адвокати. Затова от НДСВ ще настояват в парламентарната квота да не се включват магистрати, тъй като те вече имат своя собствена, а хора с висок морал, дори да не са юристи.

Според Спасов предложенията за реформи на сегашния правосъден министър Крум Зарков са добри, но недостатъчни. Той подкрепя идеята да се създаде контролен орган за главния прокурор, но предложи към правомощията на обвинител номер едно да се добави още едно - сам да може да се откаже от имунитета си.

"Без снемане на имунитета на главния прокурор нищо не може да бъде направено от този нов разследващ съдия."

На въпрос коя партия е възможен коалиционен партньор на НДСВ, Минчо Спасов отговори с метафори:

"Ще ви дам пример с българската градина, в която вече две години няма само тикви, а има и други растения - моркови, домати, картофи, но там е кално и буренясало. Българският гражданин трябва да влезе в калта на родната политика и между всички тези объркани растения да намери здравите плодове. Аз смятам, че НДСВ може да работи със здравите плодове от всички политически субекти, които желаят да работят за България."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив и латвийският Рига си вкараха по четири гола в зрелищна контрола
Ботев Пловдив и латвийският Рига си вкараха по четири гола в зрелищна контрола
Марица Пловдив ще гони спечелването на осма Купа на България след чист успех над Славия
Марица Пловдив ще гони спечелването на осма Купа на България след чист успех над Славия