НОВИНИ

Може ли сухата зима да доведе до слаба реколта и безводие на места у нас?

bnt avatar logo
от БНТ
17:22, 21.01.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Липсата на сняг през тази зима събуди страховете на земеделците, че реколтата това лято ще е слаба и скъпа. Притеснения има и сред живеещите в райони с режим на водата.

Пролетните температури през зимните месеци едновременно радват и объркват хората. Някои дори се плашат, че това са последствията от климатичните промени. Според метеоролозите обаче това явление не е опасно и периодично се повтаря. – в България през 1984, 1994 и 2007 година през януари отново са измерени температури между 19 и 22 градуса.

"Не виждам нищо опасно в тези температури, които цитираме около 20 - 22 градуса. Проблем е, че декември и януари валежите са доста под нормата. Имало е и други такива периоди, които са свързани с нахлуването на топли въздушни маси, които съответно променят температурите за определен период", обясни Петър Станков от хидрометерологичната обсерватория във Велико Търново към НИМХ - Плевен.

Над 20 години на воден режим - как живеят жителите на тетевенско село без вода

През изминалата година обаче Великотърновска област не беше единствената, в която много населени места бяха на воден режим месеци наред. Затова питаме може ли сухата зима да задълбочи безводието.

"Не може това безводие поради липсата на валежи да не окаже влияние на нивото на водоизточниците на част от селата във Великотърновска област. В част от селата, където има такива проблеми, се сменя компрометираната водопреносна мрежа, част от нея, тъй като комбинацията безводие – чести аварии по водопреносната мрежа води до по-тежък режим в някои населени места. Язовир "Йовковци", спрямо миналата година, нивото му е с около 1 метър по-ниско. Няма място за притеснения, това означава 2 или 3 години суша, но тя няма да окаже влияние на снабдяването на населението с вода", каза Георги Гугучков – областен управител на област Велико Търново.

Притеснени са и зеленчукопроизводителите в региона, въпреки че сезонът в оранжериите започва през февруари.

"В момента също е проблем за зеленчукопроизводителите безводието. Ако се задържи достатъчно топло, проблемът ще дойде и при овощарството, защото ще започнат плодните пъпки да разцъфват и евентуално при едни по-студени времена, тогава става по-голям проблемът", каза земеделецът Веско Ирибаждаков.

Въпреки това синоптиците напомнят, че зимата все още не е свършила и още другата седмица ще напомни за себе си с понижаване на температурите, дъжд и сняг.

Репортер: Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контузените Димитров, Петрис и Ван дер Каап пропуснаха съботната тренировка на Левски
Контузените Димитров, Петрис и Ван дер Каап пропуснаха съботната тренировка на Левски
Локомотив Пловдив надви минимално украинския кошмар на ЦСКА - Зоря Луганск
Локомотив Пловдив надви минимално украинския кошмар на ЦСКА - Зоря Луганск