НОВИНИ

"Активни потребители" призовава месопроизводителите да определят една рецепта за шпековия салам "Бургас"

bnt avatar logo
от БНТ
17:58, 21.01.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Асоциация "Активни потребители" призовава месопроизводителите да се обединят около една рецепта за популярния у нас шпеков салам тип "Бургас". Причината - проучване на асоциацията какво съдържат саламите с това име, произвеждани от различни фирми у нас.

Изследването е проведено по метода "таен клиент" в търговската мрежа в страната и резултатите са изненадващи - никъде няма една и съща рецепта за колбаса. Включени са 25 марки, съдържащи в наименованието си "Бургас".

"По сигнали на потребители ни направи впечатление, че е много трудно да кажеш каква е рецептата за салам "Бургас". Оказа се, че две еднакви няма, дори две близки няма, заяви в "Говори сега" изпълнителният директор на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

Този вид салам произхожда от рецепта на някогашния месокомбинат "Бургас" преди 30 години и в момента различни производители се надпреварват да слагат това име на продуктите си, опитвайки се да предизвикат носталгични спомени у потребителите. Днешните колбаси обаче нямат нищо общо с оригиналния, посочи Николов.

"В оригинала рецептата е много проста - свинско, телешко, черен пипер, сол и вода. Днес откриваме в саламите с това име пилешко, което е изключително нетипично, както и множество субпродукти - машинно отделено месо, сърца и други. Има и множество растителни компоненти като нишесте, овес, синап, дори целина".

Цялата борба е за цената - за съжаление в България всички производители се надпреварват да постигнат по-ниска цена, защото потребителите гледат основно цената, а не качеството, коментира още Николов.

"Имам чувството, че вече сме отвикнали да гледаме съдържанието и по този начин задвижваме тази спирала надолу, вместо нагоре. Направи ми впечатление, че разликата между най-евтиния и най-скъпия салам в тази категория е огромна - от 13 до 39 лева. Ако рецептата е горе-долу близка или е една основна, няма да има тройна разлика в цените".

Затова от "Активни потребители" призовават бранша да потърси начин да дефинира рецепта за въпросния салам, за да не се слага името му безразборно на различни продукти и да не навява фалшиви асоциации на потребителите. По думите на Богомил Николов на пазара има шест различни вида салам "Бургас" само от един производител.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Сосиедад вкара два гола на Райо Валекано за пета поредна победа в Ла Лига
Реал Сосиедад вкара два гола на Райо Валекано за пета поредна победа в Ла Лига
Спартак Варна завърши наравно с Черноморец Одеса в първата си контрола
Спартак Варна завърши наравно с Черноморец Одеса в първата си контрола