НОВИНИ

Ново обвинение за Георги Семерджиев - за притежание на високорискови наркотици

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:49, 13.07.2022
Чете се за: 06:32 мин.
У нас
Слушай новината

Новото обвинение, което ще бъде повдигнато на Георги Семерджиев, е за притежание на високорискови наркотици. В автомобила, с който беше причинена катастрофата на бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени, са намерени амфетамини.

Това обвинение може да се окаже ключово за разследването на самата катастрофа и за доказването, че именно Семерджиев е управлявал мощния джип в момента на катастрофата.

На пръв поглед няма нищо общо, но не е така. В момента обвиненията, които са повдигнати на Семерджиев, не дават основание на разследващите да искат трафичните данни за движението на телефоните на обвиняемия. След като бъде обвинен за притежание на наркотици, това е "тежко умишлено престъпление" по смисъла на закона, изискването на трафичните данни ще стане допустимо.

МВР: Не е издавана швейцарска шофьорска книжка на Георги Семерджиев

В автомобила, с който е причинена катастрофата, са намерени три телефона. Когато се вземат техните трафични данни ще се разбере движението на Семерджиев през целия ден до момента на катастрофата.

Предстои още да се уточни дали Семерджиев е бил сам или е имал спътник в колата в момента на катастрофата, когато СДВР и Столична община предоставят на разследващите записите от всички камери, които са поискани, коментира в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Ясен Тодоров. На този етап от готовите ДНК експертизи и изследване на пръстови отпечатъци може да се каже, че в колата със сигурност е била полицайката Симона Радева, но не може да се каже кога, тоест няма доказателства, че е била в автомобила по време на самата катастрофа.

Все още не може да се каже дали и евентуално под влиянието на какви наркотици е бил Георги Семерджиев в нощта на жестоката катастрофа. Кръв на обвиняемия е дадена за изследване в две независими лаборатории и резултатите още не са готови. На този етап с верига от косвени доказателства се доказва, че Семерджиев е бил зад волана. Дясната му маратонка е намерена в зоната на педалите за управление.

"По камерите лицето тича с маратонка на левия крак, а десният е по чорап. Маратонката от десния крак с вързани връзки, предполагаме, това не може да се твърди със сигурност, е изпаднала при самото ПТП в колата, а лявата беше намерена в дома му. Направена е съпоставителна експертиза, това са маратонки от един и същи чифт", заяви Ясен Тодоров, заместник-директор на НСлС.

Все още се чака резултата от лицево-разпознавателната експертиза, за да се докаже, че именно Семерджиев е на тези записи.

"Ние сме в процес все още на изземване на всички записи от района между кръстовището на бул. "Черни връх" и "Арсеналски" до кръстовището на "Горски пътник" и "Богатица", допълни Ясен Тодоров.

Всичко за тежката катастрофа и какво последва след инцидента четете тук

Разследващите призовават и свидетели на катастрофата да дадат показания. От особена важност е да се разбере колко и какви хора са напуснали мощния джип след жестокия удар, за който е обвинен Георги Семерджиев.

"Със сигурност е установено, че след извършване на ПТП-то му е оказвана помощ той да се укрие. Тя му е оказвана от полицейската служителка Симона Радева и от още двама души, чиято самоличност в момента не мога да ви кажа", добави Ясен Тодоров.

На този етап не може да се каже дали Симона Радева е била в автомобила по време на катастрофата, но нейни отпечатъци, както и биологичен материал с нейно ДНК, има в колата.

"Тя със сигурност е била в този автомобил някога. Но нямаме данни да е била към момента на пътнотранспортното произшествие. Мисля, че отношенията между Семерджиев и Радева са лични", коментира заместник-директорът на НСлС.

При огледа в колата са намерени таблетки, чиято експертиза вече е готова.

"Държал е в автомобила високорисково наркотично вещество - амфетамин", каза още Ясен Тодоров.

На този етап няма данни дали намерените наркотици са били в автомобила с цел разпространение или за лична употреба.

Утре в Софийския апелативен съд ще бъде гледана отново мярката за неотклонение на Георги Семерджиев, тъй като той обжалва задържането си под стража.

По ирония на съдбата за днес в същия съд беше насрочено делото срещу Кристиан Николов за катастрофата, при която загина Милен Цветков. То обаче за втори път не успя да тръгне на втора инстанция. Оказа се, че сега Николов е под карантина заради ковид.

Отложиха за октомври делото срещу Кристиан Николов, причинил катастрофата с Милен Цветков

На първа инстанция - почти две години след катастрофата, Кристиан Николов получи 9 години затвор. Той обжалва размера на наказанието, а прокуратурата протестира решението на съда, че катастрофата е по непредпазливост, а не с евентуален умисъл, тъй като в кръвта на Николов бяха открити три вида наркотици.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилиян Петров: Българин трябва да води националния отбор
Стилиян Петров: Българин трябва да води националния отбор
Пик на новата ковид вълна: Скок на случаите в Гърция и Румъния
Пик на новата ковид вълна: Скок на случаите в Гърция и Румъния