НОВИНИ

Правителството прие промени в Търговския закон в подкрепа на фирмите в несъстоятелност

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:24, 13.07.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Кабинетът в оставка прие изменения в Търговския закон като една от важните мерки по Плана за възстановяване и устойчивост. Те засягат фирмите в несъстоятелност и стабилизация на физическите лица. Правителството възложи на министъра на енергетиката да извърши необходимите действия за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво.

Да се осигури сигурност в енергоснабдяването е причината кабинетът да поиска днес от енергийния министър да работи за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Премиерът в оставка Кирил Петков съобщи в началото на заседанието, че Българският енергиен холдинг ще внесе и допълнителни 456 милиона лева към фонда за енергийна сигурност.

"С това се продължава обещанието на кабинета към бизнеса, че цените на тока ще останат едни от най-ниските в Европа." - заяви Кирил Петков.

Одобрените промени и допълнения в търговския закон ще помогнат производството по несъстоятелност да стане по- бързо, по-ефективно и по-евтино стана ясно от думите на премиера и правосъдния министър в оставка

"Премахват се пречките пред производството по стабилизация, което цели да даде втори шанс на затруднените търговци да продължат дейността си - много важна мярка.", подчерта Петков.

"За първи път в България се регламентират мерки за стабилизация на физически лица - става дума за лицата със свободни професии, които нямат търговски закон в защита на своята дейност.", изтъкна правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова.

Мерките са задължителни според европейското законодателство, обясни още Йорданова и добави, че министерството ще внесе още законопроекти, изисквани от Плана за възстановяване, както и законопроект за разследване на главния прокурор. Одобрени бяха и предложения за промени в Закона за защита от домашно насилие, които предвиждат по-добра защита на пострадалите или лица в риск, както и упражняване на превантивно и възпиращо действие върху извършителя на насилието.

Ирина Цонева/Недялко Данов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пик на новата ковид вълна: Скок на случаите в Гърция и Румъния
Пик на новата ковид вълна: Скок на случаите в Гърция и Румъния
Депутатите създадоха двe временни комисии в Народното събрание
Депутатите създадоха двe временни комисии в Народното събрание