НОВИНИ

Новости при изпитите след 12-и клас тази година

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:27, 12.02.2023
18457
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Полезна информация за дванайсетокласниците и техните родители. До 21 февруари всички зрелостници трябва да подадат заявления какви матури ще полагат. Особено важно е да определят каква ще бъде втората им задължителна матура, която от миналата година вече е по профилиращ предмет. Преди дни Народното събрание прие и промени в Закона за училищното образование, според които зрелостниците ще имат още един начин освен матурите, за да валидират знанията си.

В Националната природо-математическа гимназия в момента събират заявленията на учениците си на какви матури ще се явяват. Първата задължителна матура е по български език и литература. Втората е по профилиращ предмет, който се изучава в 11-и и 12-и клас.

Ивайло Ушагелов, директор на НПМГ: "При нас изучават три профилиращи предмета. Двата, които са определени на национално равнище в зависимост от профила на паралелката, и третия го избират. Затова традиционно са математика, информатика, биология, химия от природните науки, физика, но и английски избират".

Миналата година най-предпочитаната втора матура в столицата беше тази по английски език.

Люба Шишкова, 12-и клас, НПМГ: "Ще пиша втора матура по първи чужд език, на нас това ни е профил английски, тъй като ще ми трябва за кандидатстване в чужбина".

Андрей Коралов, 12-и клас, НПМГ: "История и цивилизации". - А не си ли в друг профил? - Аз записах трети профил история, така че прецених, че това ще е най-удачният избор".

Лилия Тошева, 12-и клас, НПМГ: "Химия и опазване на околната среда, като смятам, че съм доста подготвена".

Зрелостниците трябва добре да се подготвят за втората си задължителна матура. Защото, ако направим сравнение на новите матури по профилиращ предмет с тези, които учениците полагаха по стария закон, то трябва да кажем, че успехът при новите матури е паднал.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: "Просто бяха подценили какъв ще бъде формата на изпита".

Ивайло Ушагелов, директор на НПМГ: "Профилираната подготовка вече по новите учебни програми е доста тежка, на доста високо ниво е".

Преди дни Народното събрание прие промяна в Закона за училищното образование - освен двете задължителни и двете допълнителни матури, зрелостниците вече имат и друга възможност.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: "Да положат по реда на Държавните зрелостни изпити два изпита за валидиране на компетентности по учебен предмет, невключен в дипломата за средно образование".

Това означава, че ако ученик не е имал например предмета "математика" като профилиращ в 11-и и 12-и клас, а го е изучавал до 10-и клас като общообразователен, то той ще може да се яви и да валидира компетентностите си по "математика" на по-високото ниво като профилиращ предмет.

За целта до 21 февруари трябва да се подаде заявление до началника на РУО. Оценките от тези изпити ще се записват в отделно удостоверение, а не в дипломата. Промяната се прави заради кандидатстването във висши училища.

Люба Шишкова, 12-и клас, НПМГ: "Засега не мисля да се възползвам от тази възможност".

Задължителната матура по български ще е на 19 май. Втората матура и държавният изпит по квалификация за професионалните гимназии ще са на 23 май. Двете допълнителни матури ще са между 26 и 31 май.

Матурата ще има тежест при приема в 48 университета

Оценките от матурите ще важат при приема в 48 от 51 университета у нас, сред тях са и най-големите - Софийския университет, УНСС, Техническия университет в столицата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски остана на 31-во място, Халвор Егнер Гранеруд триумфира в Лейк Плесид
Владимир Зографски остана на 31-во място, Халвор Егнер Гранеруд триумфира в Лейк Плесид
Виктория Томова е на победа от основната схема на турнира в Доха
Виктория Томова е на победа от основната схема на турнира в Доха