НОВИНИ

Престъпност край руините: Арести на виновни за срутените сгради в Турция

В бедстващите райони се увеличават и мародерствата

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:04, 12.02.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Над 33 000 са вече жертвите на земетресенията в Турция и Сирия. Почти седмица след унищожителните трусове, с болката расте и гнева на оцелелите от загърбваните през годините мерки за безопасно строителство. Вече има задържани 113 души, заради лошо строителство. В бедстващите райони се увеличават и случаите на мародерства.

Хатай. Преди и след земетресението. За живота в града, какъвто беше преди седмица, напомнят само снимките.

Ихсан Далар, спасител от Нурдаги: "Тези строежи не бяха контролирани от държавата. Толкова много хора загинаха, защото нямаше никакъв контрол. Строителите смесват парчета бетон и пепел. Такова е строителството. Купчина пясък".

Трагедия, породена от природата или от строителния бум, насърчаван от така наречената "строителна амнистия"? Гневът, породен от човешката небрежност става все по-мощен. Последната строителна амнистия в Турция е от 2018 г. Тя дава възможност за строителство и без всички необходими сертификати за безопасност. Според статистиката, в бедстващите райони, строителна амнистия през последните 5 години са получили 75 000 сгради.

- Няма такова нещо като бетон... предимно пясък е. Тази сграда и сградата отсреща се сринаха в първите секунди на земетресението. Този блок беше на шест етажа. В него живееха на 130 души. Оцеляха трима.

Властите обещаха арести за некачественото строителство и започнаха с показни акции. Тези кадри са от ареста на строителен предприемач на летището в Истанбул. Задържан е при опит да напусне страната за Черна гора.

Министерството на правосъдието обяви, че създава бюра в засегнатите селища, които ще разследват причините за срутването на постройките. Според много от бедстващите обаче, арестите са опит за отклоняване на вниманието от общата вина на властите.

С гнева, расте и страха край руините. По улиците на разрушените градове започват да властват мародери и престъпници.

- Наблизо има магазин за телефони. Всички апарати са откраднати. Разбирам, ако е храна и вода, защото тук помощ не е идвала от един-два дни. Но има и хора, които вземат кафемашини, печки. Ето, магазина отсреща е напълно разграбен.

В няколко района се съобщава за напрежение между турски групировки. От съображения за сигурност, след австрийските спасители и германските обявиха, че временно прекратяват операциите.

Стивън Байер, ръководител на спасителен екип: "Донякъде това е нормален процес след такова бедствие. Храната и водата започват да свършват".

Президентът Ердоган заплаши мародерите с наказания. Вече има задържани крадци. Иззети са ценни предмети и големи суми пари.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саша Илич след успеха на ЦСКА: Всеки мач е финал за нас
Саша Илич след успеха на ЦСКА: Всеки мач е финал за нас
Лил се изкачи на 5-о място във френската Лига 1 след успех с 2:0 над Страсбург
Лил се изкачи на 5-о място във френската Лига 1 след успех с 2:0 над Страсбург