НОВИНИ

Обявиха учредяването на нова коалиция "Левицата"

Николай Минков
от Николай Минков
12:47, 12.02.2023 (обновена)
5229
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Обявиха учредяването на нова коалиция "Левицата". В нея участват АБВ на Румен Петков, "Изправи се България" на Мая Манолова, "Движение 21" на Татяна Дончева, заедно с група доскорошни социалисти начело с Валери Жаблянов.

Костадин Паскалев обяви, че днешната коалиция е резултат от диалог в лявото политическо пространство, който е започнал преди 4 месеца. Той посочи, че председателят на БСП е отказал този диалог, въпреки че Корнелия Нинова е била поканена. Този отказ е неприятен и доста показателен, заяви Костадин Паскалев.

Според Валери Жаблянов политическата криза се дължи на раздробяването на партийната система.

"За съжаление БСП, която доскоро консолидираше левите идеи, се превърна в отрицание на политическия идеал. Срамните сцени вчера на Конгреса на БСП го показаха", коментира Жаблянов.

По думите му целта на новата "Левица" е да дадат шанс на българите да получат парламентарно представителство. Той посочи, че "Левицата" не е собственост на група хора в БСП, а е на всички граждани.

Мая Манолова заяви, че България има нужда от обединена и силна левица, която да бори бедността и неравенствата.

"Вчера БСП е ускорила изборната си катастрофа, докато десницата се обединява. На този фон Левицата е истинска алтернатива за спасяване на България. Целта е силно парламентарно представителство, което да защити интересите на хората, доходите, цените, противодействието на корупцията. "Левицата" няма да допусне и война с президентската институция", допълни Мая Манолова и призова за създаването на Комисия за ревизия на досегашното управление.

Спас Панчев от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" заяви, че Левицата е мястото на българските земеделци, които имат нужда от подкрепа. Новата формация има нужда от широко участие в новия парламент, каза още Панчев.

Татяна Дончева заяви, че "Левицата" трябва да отговори на тежката фрагментация на политическото пространство.

"В дясно консолидацията е започнала, но в ляво не заради съпротивата на БСП. Левите хора се нуждаят от политическо представителство. Това изисква управленски капацитет. Политиката не е място за хора, които тепърва ще се учат. "Левицата" е съставена от волеви хора с доказан опит. "Левицата" ще предизвика конституционни промени за нова съдебна реформа. Най-голямата пречка досега беше, че основните политическите сили и бизнесът имат лобита в съдебната система. "Левицата" не пази никого, но разчита на подкрепа от всички политически сили. Ние работим за единен субект вляво", подчерта Татяна Дончева.

Според Румен Петков интересът на България за членство в Шенген досега не е бил защитен от партиите и държавата.

"Когато България е готова, тогава да влезе в еврозоната, не преди това. България вече не е енергийно независима. Престъпление и корупция е, ако енергийната диверсификация се плаща от обикновения българин. Престъпление е и закриването на полицейски управления. Не на двойните стандарти", каза Петков, визирайки разликата, която държавата прави между украински бежанци и мигранти от Близкия изток.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Неделев: Искам да съм жив и здрав и да радвам феновете на Ботев Пловдив
Тодор Неделев: Искам да съм жив и здрав и да радвам феновете на Ботев Пловдив
Кирил Десподов: Мисля, че е дошло времето България отново да играе на голям форум
Кирил Десподов: Мисля, че е дошло времето България отново да играе на голям форум