НОВИНИ

Първи разкази на българските спасители, които търсиха оцелели под развалините в Турция

bnt avatar logo
от БНТ
12:33, 12.02.2023 (обновена)
10498
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Първи разкази на българските спасители, които шест денонощия търсиха оцелели под развалините след земетресението в Турция.

Мъжете са белязани от работата си в засегнатите градове.

Разказват и за моментите, в които кучетата са надушвали, че има живот под земята.

12 спасители, 5 кучета и 6 денонощия изключително тежка работа на терен сред развалините от силните земетресения в Турция.

Планинските спасители вече са си у дома, но още не могат да се откъснат емоционално от това, което са преживяли през последните дни.

Най-важни за спасителите са били моментите, в които кучетата са усещали, че има живот под развалините. Благодарение на своите умения, Хера успява да спаси 5 човешки живота.

"Всеки момент, в който разбираш, че кучетата са намерили човек, е изключително емоционален. Обстановката беше една голяма трагедия, навсякъде смърт, разрушение, мъката на хората навсякъде в техните очи", разказва Атанас Уков.

"Всички дадохме каквото можахме, оставихме си сърцата в руините, не спирахме да работим, не се отказвахме. Кучетата дадоха това, което очаквахме от тях. Защото ние им вярваме, както и те на нас", допълни Благой Максимов.

"Кучетата показаха това, за което сме отишли. Трудът, който сме вложили през всичките тези години, дори един човешки живот само да бяхме спасили пак е достатъчно, а ние направихме много повече", добави Любчо Джолев.

Планинските спасители и техните кучета са работили 6 денонощия на терен, но най-трудното не е била работата, а решението да се приберат.

"Много трудно се вземат тези решения да си кажем "ние сме дотук, дискусия трябва ли да се тръгва, могат ли още кучетата, в крайна сметка всичко зависи от техните възможности", каза още Атанас Уков.

Планинските спасители са категорични, че ако се наложи да участват отново в такава спасителна акция ще го направят без да се замислят.

Автор: Аксения Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Десподов: Мисля, че е дошло времето България отново да играе на голям форум
Кирил Десподов: Мисля, че е дошло времето България отново да играе на голям форум
Борислав Михайлов говори за кариерата си и управлението в БФС на 60-ия си юбилей
Борислав Михайлов говори за кариерата си и управлението в БФС на 60-ия си юбилей