НОВИНИ

Надеждата и спасението: Български анестезиолог оперира човек под развалините в Турция

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:00, 12.02.2023
5065
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Български анестезиолог оперира човек под развалините от бедствието в Турция и прекара часове между пропадналите бетонни плочи, докато спаси пострадалия. Отново българи, от екипа на "Пещерно спасяване" спасили снощи жена, прекарала 135 часа под развалините.

В края на това видео се чува тих глас, който казва на български "Ето това ти дава надежда, нали?". Три часа спасителите търсят жена между тонове бетон.

Владимир Георгиев, "Пещерно спасяване": "Не беше много ясно точно къде се намира, тъй като само по звука не може да се определи в разрушената сграда на какво разстояние е и точно на кой етаж е. Обяснила е, че лежи притисната някъде между плочите на сградата. Това беше 5-етажна сграда, но реално беше висока 4 - 5 метра и между плочите на етажите разстоянието беше 50 - 60 - 70 см. Като всичко между тях е смачкано и пълно с боклуци. И ние влезнахме в една пролука между плочите, разширихме донякъде там, наложи се да махнем едни стари мебели. и от там вече проверихме от каква посока идва звукът. Хората с тежката техника започнаха да копаят през покрива. Да пробиват горната плоча и под нея още една плоча, за да я извадят. Изглеждаше добре в началото, след това вече си я качиха на носилката и я изнесоха. Имаше овации, имаше голяма радост, защото вече на 7-ия ден ваденето на живи хора е по-рядко".

24 българи на най-опасните места. Там, където никой друг не иска да ходи. Работят и денем, и нощем.

Димитър Христов, "Пещерно спасяване": "Ето това е лагерът. Жоро, помахай на БНТ, това е целият екип, повечето виждате, не са се преоблекли. Тука има по 10 пъти на ден земетресения, 3-та, 4-та степен, даже до 4,9, 5,1 стигнаха снощи. В случая ние всичките сме с каски, с челници, със специални облекла, които ни помагат нали общо взето късания, цапания. Целият този багаж на земята също е нашия лагер, но просто не ни осигуриха нито шатри, нито нищо. Обиколихме 4 пъти стадиона докато си намерим накрая сами място".

На 300 километра от тях, в Бесни, където надеждите също за затрупани под тонове развалини, един лекар пълзи в тунел с полския си колега, за да оперират затиснат мъж.

Д-р Веселин Йолов, анестезиолог в Медицински институт на МВР: "Той се намира в един процеп. На една паднала четириетажна сграда, плоча върху плоча. Като тунелът беше стабилизиран, Но си беше страшничко, тъй като има вторични трусове и в момента, в който лазиш, може да бъдеш затиснат. Наложи се 7 - 8 метра да се лази. Надали има човек, който да не го е страх в такива ситуации, но въпреки всичко все пак съм дошъл да помогна на хората. И в момента, в който стигнах до човека, когато видях, че е в безпомощно състояние, този страх се притъпи. От там нататък адреналинът като започне да бушува в теб, мислиш по малко по-друг начин. Видях, че ръката, тази част не е витална, която е притисната. И моето мнение беше, че трябваше да се ампутира. Реално самата интервенция се извърши бързо, без да има някакъв проблем. И човекът беше транспортиран в тяхното здравно заведение".

Разговорът ни приключва, защото докторът отива да помага на ранен спасител. За своите трудности спасителите не говорят много. Доктор Йолов дори не знае до кога ще продължи да живее на този стадион в този ритъм.

Д-р Веселин Йолов, анестезиолог в Медицински институт на МВР: "В тая работа само заминаването е сигурно, прибирането не е сигурно".

И в другия лагер - на пещерните спасители - търсенето на живот продължава. На смени - 24 часа в денонощието. Спят в палатки, хранят се с каквото им дадат местните хора. И търсят още надежда. Докато земята под Турция продължава да се тресе.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България загуби от Сърбия квалификацията за Евробаскет 2023
България загуби от Сърбия квалификацията за Евробаскет 2023
Манчестър Сити спечели срещу Астън Вила с 3:1 на Етихад
Манчестър Сити спечели срещу Астън Вила с 3:1 на "Етихад"