НОВИНИ

Кучетата герои и спасителите, които издирваха оцелели под развалините в Турция

bnt avatar logo
от БНТ
19:35, 12.02.2023
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Хера, Норд, Нико, Берго и Макс - петте кучета към Планинската спасителна служба в България, които се включиха в издирването на хора след земетресенията в Турция. През последните дни те се превърнаха в символ на героизма, след като успяха да спасят няколко човешки живота в изключително трудни условия.

Хера е на 3 години и 7 месеца. Почти от раждането си служи в Планинската спасителна служба. Само за ден в Турция благодарение на нея са спасени 5 човешки живота. Хера подава сигнал на своя водач Благой, че улавя човешка миризма.

Благой Максимов: "Това беше на една срутена сграда, много голяма и просто имаше 100 човека. Всички копаеха, всички се молят да намерят живи, опитват се с уреди, претърсват къде може да има дишане. Като видиш радостта на хората в очите на близките, това е нещо, което е незаменимо".

Атанас Уков: "Тия моменти са изключително емоционални и както казаха колегите, виждаш, че тези кученца има за какво да бъдат обучавани и обгрижвани".

Планинските спасители и техните кучета работили 6 денонощия на терен. Хората се притеснявали дали животните ще издържат на физическата болка. Но те не се отказвали да търсят живот под разрушенията.

Благой Максимов: "Ходеше, въпреки че имаше травми по краката и се справяше. Аз помагах, давах ѝ кураж, сили и увереност".

Атанас Уков: "Ние не сме ги виждали да работят толкова мотивирано, толкова дълго и толкова ентусиазирано. Първите два дни не знаехме ден, нощ, час, просто пускаме кучетата да работят и в един момент преценяваме да ги спрем".

Любчо Джолев: "Кучетата показаха това, за което сме отишли. Трудът, който сме вложили през всичките тези години, дори един човешки живот само да бяхме спасили пак е достатъчно, а ние направихме много повече

Благой Максимов: Всички дадохме каквото можахме, оставихме си сърцата в руините, не спирахме да работим, не се отказвахме. Кучетата дадоха това, което очаквахме от тях. Защото ние им вярваме както и те на нас".

Кучетата към Планинската спасителна служба са обучени от малки как да реагират в кризисна ситуация. И въпреки че са добре дисциплинирани и изпълняват всяка команда на своя водач, обичат ѝ да ги гушкат.

Благой Максимов: "Хера е доста социализирано куче, тя много обича хората, обича да е около тях, от малка е сред деца. И като се държиш към нея с доброта, тя го връща това в пъти".

В Планинската спасителна служба кучетата се хранят с гранулирана храна, за да поддържат атлетично тяло. А месо им се полага само в много специални случаи, разказва с усмивка Благой и казва, че ще награди Хера с пържоли.

Благой Максимов: "Аз ще ѝ дам, да. Тя ги получи".

В момента кучетата се нуждаят от почивка и повече разходки сред природата. След това отново ще се върнат на работа – за да спасяват хора.

Репортер: Аксения Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист с категоричен успех над последния в НБЛ Шумен
Рилски спортист с категоричен успех над последния в НБЛ Шумен
Домакински успех измъкна Херта (Берлин) от предпоследното място в Бундеслигата
Домакински успех измъкна Херта (Берлин) от предпоследното място в Бундеслигата