НОВИНИ

Няма категорична позиция на Австрия за България в Шенген по суша, заяви Атанас Илков в Люксембург

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:12, 10.10.2024 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
крачка напред октомври предлагат българия влезе шенген суша
Снимка: илюстративна
Слушай новината

Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков заяви днес, че все още няма категорична позиция на Австрия за пълноправното приемане на страната ни в Шенген. Илков участва днес в Люксембург в заседанието на министрите от вътрешните работи на страните от ЕС, на което се обсъжда и темата за приемането на двете страни в зоната за свободно движение.

Австрия е единствената държава в ЕС, която все още блокира приемането на двете държави и в сухопътния Шенген.

Илков каза, че по време на Съвета е получил изключително сериозна подкрепа за пълноправното членство в Шенген. По-рано днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че се надява до края на нейния мандат, който изтича в края на ноември, да има окончателно решение за премахването на проверките по сухопътните граници на България и Румъния.

"На днешната среща на Съвета получихме една изключително сериозна подкрепа за пълноправно членство в Шенген. Подкрепа, която е дадена на България и Румъния с оглед на всичко това, което сме постигнали, което отчетохме на днешния Съвет. Така че се надявам, съвсем скоро да имаме едно добро решение, което е дълго очаквано от България и Румъния. И то е на базата на всичко онова, което сме постигнали като отговорности и резултати от нашите съвместни дейности по гарантиране висока среща на сигурност в шенгенското пространство. С австрийския ми колега разговаряхме и преди няколко дена по телефона, и днес също разговаряхме, но към настоящия момент нямаме категорична тяхна позиция. Не мога да ви кажа каква ще бъде тя в следващите дни”, каза Атанас Илков - служебен министър на вътрешните работи.

"Едно от двете решения, които бих искала да видя, преди да предам поста на моя наследник, е премахването на контрола по сухопътните граници за България и Румъния. Ние ги приветствахме в шенгенската зона, имаме много, много добър опит от премахването на контрола по въздушните граници. Мисля, че сега е време да премахнем и контрола по вътрешните сухопътни граници", коментира Илва Йохансон - еврокомисар по вътрешните работи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дария Варфоломеев и Стилияна Николова със специално участие в турнир в Самоков
Дария Варфоломеев и Стилияна Николова със специално участие в турнир в Самоков
Нийлс Хинтерман е диагностициран с рак
Нийлс Хинтерман е диагностициран с рак