НОВИНИ

Проверка на факти: Връщат ли се обратно щъркелите у нас заради войната в Близкия изток?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:32, 04.10.2024
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Щъркелите се връщат у нас заради военните действия в Близкия изток? Това твърдение се разпространи в социалната мрежа Фейсбук след публикуването на видеоклип, на който се вижда ято птици.

Изплашени ли са от бомбардировките и връщат ли се щъркелите у нас? Какво показа нашата проверка на фактите?

Видеоклипът, който предизвика подобни коментари, бе споделен стотици пъти във Фейсбук само за ден. Според автора на публикацията ятото щъркели лети над квартал Аспарухово във Варна.

Учените обаче са категорични - това не са щъркели, а пеликани. И не се връщат, а отлитат.

"На този клип се вижда ято мигриращи пеликани, трудно е да се каже от дистанцията кой от двата вида е, къдроглавия и розовия, но със сигурност става въпрос за пеликани, които в този сезон също мигрират на ята. Формата на силуета на птиците, начинът на организация в ятото е различен, така че за по-опитните наблюдатели не е трудно да различат щъркелите от пеликаните дори и от разстояние", обясни орнитологът д-р Атанас Грозданов - главен асистент в СУ "Св. Климент Охридски".

При миграция щъркелите следват контура на сушата. Маршрутът им действително би могъл да мине и през Ливан, казва д-р Грозданов:

"Събития, които предизвикват големи притеснения по отношение на звук, на силен шум може да предизвикат уплаха в много от тях, като цяло птиците и животните в известна степен те да избегнат някаква конфликтна точка и поради силния шум да сменят траекторията си, по която се придвижват".

БНТ: Но не и да тръгнат на обратно към родните си места?

- Не, не, миграционният процес си е целенасочен.

През България минава миграционният път на щъркелите от северните държави. Така че няма нищо странно да видим щъркел у нас и по това време на годината.

"Те могат да спират, да почиват на определени места, където се хранят или нощуват, след това продължават миграцията си. Друг е въпросът, че някои по-късно пристъпват към миграция, а някои в по-лошо здравословно състояние могат изобщо да не предприемат характерната за вида миграция, а по-скоро да се опитат да оцелеят тук дори през зимата."

Пеликаните могат да зимуват и в България. Край Бургас е едно от техните местообитания. В делтата на Дунав също има колония, голяма част от пеликаните идват от там. Те не следват модела на придвижване на щъркелите - север-юг, а си избират и други посоки между подходящи водоеми.

Заключение

Твърдението, че щъркелите се връщат у нас заради военните действия в Близкия Изток, не отговаря на истината. Клипът, който се разпространява, показва ято пеликани, които отлитат към мястото, на което ще зимуват.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев връчи тазгодишните награди "Джон Атанасов"
Румен Радев връчи тазгодишните награди "Джон Атанасов"
"Панорама на спорта" се проведе в град Перник
"Панорама на спорта" се проведе в град Перник