НОВИНИ

Общината в Сандански в готовност да настани 150 мигранти

bnt avatar logo
от БНТ
22:24, 28.02.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Първите бягащи от войната украински семейства вече пристигнаха и се настаниха в Сандански. В израз на съпричастност десетки хора от града, с по-големи жилища, предлагат в социалните мрежи безвъзмездно настаняване на бежанците. Освен доброволци и община Сандански има готовност да осигури места за настаняване на около 150 мигранти от Украйна.

След избухването на военния конфликт семейство Катасонови не мислили дълго преди да вземат решение да напуснат родния си дом и да тръгнат към България. От приятелка на семейството те разбрали, че доброволци предлагат подслон и храна в Сандански. В началото дори не знаели как да стигнат до града, но им помогнали добри хора в Украйна, а след това и в България.

"Бяхме на работа, взеха да бомбардират, всички се уплашихме, детето беше силно уплашено, всичките хора взеха да се крият в убежищата. И мъжа ми каза, какво да седим тука и тръгнахме за границата и се радвам, че така реши той. Ние се качихме в колата и за два часа отидохме на границата с Молдова и тръгнахме оттам за България", разказва Александра Катасонова.

Семейството е останало цяло, тъй като детето им е с увреждания. Оставили са обаче дома и близките си. Призовават роднините си и своите сънародници да напуснат родната Украйна, за да спасят живота си.

"Не се страхувайте да оставите жилищата си, къщите си, това всичко може да се купи, но по-важен е животът, вашият и на вашите деца, идвайте, ние ще ви помогнем. Днес звънях на нашите, на брат ми, на жена му, тех ги е страх, но са живи и здрави слава Богу и искам всички те да дойдат, да ги приемат и с мен да бъдат всичките заедно", продължава Александра Катасонова.

В бъдеще семейство Катасонови не смята да се връща в родината си, а да намери работа и да се установи в България.

"Нас ни е страх да се върнем, там нищо няма да остане и сега се вижда, че там няма да има нищо хубаво, там няма да има хората къде да работят, за какво да живеят, с какво ще хранят децата си. Аз искам, за да не го е страх и детето, беше го страх и да спи, че ще му падне на главата нещо, че ще стрелят и ще бомбардират", допълва Катасонова.

В своя дом, където преди години Стоян Стоянов е отдавал стаи под наем, сега е готов да приеме и още 3 украински семейства.

"Абсолютно всичко необходимо е предоставено. Виждате, че е топло, виждате, че има топла вода, виждате, че има топли спални, самостоятелна стая за семейството също съм подсигурил, самостоятелна спалня, място тук при вас за още 3 семейства", обяснява доброволецът Стоян Стоянов.

Община Сандански също се обяви в подкрепа на украинските граждани, търсещи убежище, като ще предостави общинската почивна база за настаняване на избягалите от войната. Хотелиери в района на Сандански също са в готовност да настанят нуждаещи се чужденци.

репортер:Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общото събрание на ООН призова за прекратяване на боевете в Украйна
Общото събрание на ООН призова за прекратяване на боевете в Украйна
Янев: Благодаря за подкрепата, не мога да бъда повече част от тази правителствена конструкция
Янев: Благодаря за подкрепата, не мога да бъда повече част от тази правителствена конструкция