НОВИНИ

Почистиха част от надписите в подкрепа на Украйна от Паметника на съветската армия

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:02, 28.02.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Почистиха част от надписите в подкрепа на Украйна от Паметника на съветската армия. Миенето ще продължи и утре. Паметникът беше изписан и изрисуван вчера в знак на протест заради ареста на трима непълнолетни, написали "Спасете Украйна" върху монумента.

Директорът на СДВР разпореди дисциплинарна проверка, която да установи дали служителите на реда са превишили правомощията си при ареста на тримата непълнолетни.

Почистването на паметника е финансирано от градския съвет на БСП-София и българския антифашистки съюз. Според тях оскверняването, на който и да е монумент, показва липса на култура и възпитание.

"При всички положения, ако малко са чели история, ще знаят, че в съветската армия е имало и украинци и от много други народности, включително в съпротивителното движение срещу Хитлер е имало и французи и леви, и десни партизански отряди. Така че, ако не си доволен от сега, каквото се случва, трябва да отричаш, че Сталин и Чърчил са били общ фронт", коментира Борис Цветков, председател на Български антифашистки съюз - София.

Споровете дали монументът трябва да бъде преместен от Княжевската градина продължиха и днес. Хората, които подкрепят идеята за незабавния му демонтаж, се заканиха, че веднага след почистването, ще организират нова акция. Голяма част от минувачите подкрепят протеста от вчера.

"Той е искал просто да изрази собствената си гражданска позиция. Не е буйствал. Нищо не се е случило повече от това. Защо е трябвало да го задържат за хулиганство", пита Тонка Генова, майка на един от арестуваните.

На отправената за днес покана от директора на СДВР към ръководството на учебното заведение, където младежите учат, e отишъл само един родител. От училището излязоха с позиция във Фейсбук в подкрепа на учениците си. В поста се казва: Деца, гордеем се с Вас! И заедно с Вас казваме без колебание:#SaveUkraine!

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вятърът ще отслабва през нощта
Вятърът ще отслабва през нощта
Европа спешно търси начини за намаляване на зависимостта си от руския газ
Европа спешно търси начини за намаляване на зависимостта си от руския газ