НОВИНИ

Обзор Ден 5 в леката атлетика: Арманд Дуплантис покори света (ВИДЕО)

Втора олимпийска титла за състезателя в овчарския скок

арманд дуплантис остана косъм световния рекорд спечели последния златен медал лека атлетика рим
Снимка: X / @EuroAthletics
bnt avatar logo
от БНТ
10:19, 06.08.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Бяхме свикнали Арманд Дуплантис да покорява света. Направи го за първи път през 2020 година в зала Стурюман, когато скочи 6.17 метра в овчарския скок, но да направиш това на най-големия спортен форум – олимпийските игри, е нещо феноменално. Арманд Дуплантис доведе световния рекорд до 6.25 метра. Четвърт метър над шестте метра, само за четири години Арманд Дуплантис постави девет световни рекорда. А къде ще бъдат границите на неговите възможности, никой не може да каже.

Дупалантис беше доста пестелив в състезанието до 6-те метра. След това подобри олимпийския рекорд с 6.10 м. 6.25 м. му бяха необходими за три опити. След първите два сякаш разколебаха зрителите дали ще успее да подобри световния рекорд, но в третия той беше неотразим. 6.25 метра – над 30 сантиметра пред сребърния медалист Сам Кендрикс от САЩ и над 35 пред Еманиел Каралис от Гърция.

Втора олимпийска титла за Дуплантис. Също втора и за Валъри Олман в хвърлянето на диск. Американката постигна 69.50 метра, но с който и от четирите си опита, щеше да победи съперничките си. Среброто и бронза Фън Бин от Китай и Сандра Елкасович от Хърватия, които постигнаха еднакъв резултат – 67.51 метра, но заради по-добрия втори по сила опит Фън успя да извоюва среброто.

В бягането на 5000 метра победата е за Беатрис Чебет от Кения. След сребро и бронз от световно първенство, сега Чебет спечели с 14:28.56 минути. С безценната помощ на нейната сънародничка – Фейт Кипегон, която завърши на втората позиция, но по-късно бе декласирана заради избутване. Така среброто отиде при Сифан Хасан от Нидерландия с 14:30.61 минути, а бронзът е за Надя Батоклети от Италия с 14:31.64 минути.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кокаин за над 1 млн. евро беше конфискуван на пристанището Пирея
Кокаин за над 1 млн. евро беше конфискуван на пристанището Пирея
Телефонни измамници измъкнаха 46 000 лева от семейство в Айтос
Телефонни измамници измъкнаха 46 000 лева от семейство в Айтос