НОВИНИ

Падналият самолет L-39 е бил реновиран тази година

Майор и старши лейтенант са загиналите на борда

паднал самолет - брифинг
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:07, 13.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Димитър Главчев и министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърдиха смъртта на екипажа от падналия самолет L-39. Те са майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин от ВВС.

"Майорът е роден 1973 година, старши лейтенантът - 1996 година. Изказвам съболезнования на близките. Днес в 12.13 ч. при изпълнение на тренировъчен полет, след полетите на първите групи е дошъл редът за екипажа от 12-а база в Долна Митрополия. Излетели са в 12.17 ч., в 12.30 ч. са катастрофирали и загинали", каза министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров обясни, че това е било тренировъчен полет, планиран много отдавна и за който са се готвили месеци наред. Задачата е била изпълнявана многократно в Долна Митрополия и днес е трябвало да бъде изпълнена като генерална репетиция за планираното авиошоу в събота.

"Отлични летци, с отлична подготовка", заяви генерал Петров.

Падналият самолет L-39 тази година е минал капитално-възстановителен ремонт и е бил приет от ВВС, експлоатиран е без проблем за учебна и тренировъчна дейност. Генерал Петров не можа да даде обяснение защо катапултът не е проработил.

"Върви следствие, не мога да коментирам нищо като причини или мотиви. Задачата е тренирана многократно, това само по себе и предполага, че са били тренирани за това, което правят. Майор Димитров е един от най-добрите летци на L-39 в България, а лейтенант Дункин е млад пилот с отлични заложби, който беше една от надеждите на базата".

Утре ще бъде обявен траур във Въоръжените сили, обяви министърът на отбраната.

Разследването на авиоинцидента край "Граф Игнатиево" продължава. Учебният самолет L-39 ZA се разби при изпълнение на сложна маневра на пределно малка височина.

По случая е образувано досъдебно производство.

Снимки: БТА

От прокуратурата допълват, че предстои извършването на оглед на местопроизшествието, установяване и разпит на свидетели, както и на всички длъжностни лица, съпричастни към планирането, осъществяването на тренировъчния полет, поддръжката на летателната и наземната техника. Също така ще бъде иззета цялата документация, относима към случая. Предстои назначаването и на експертизи.

Учебно-тренировъчните самолети L-39 са на въоръжение в България от 1994 г. Тогава страната ни получи от Чехословакия 36 самолета, като през 2014 г. от тях останаха да летят само 6, които претърпяха ремонт в българския военнопромишлен комплекс.

През 2022 г. България сключи рамково споразумение с вече чешка корпорация за ремонт на две машини, които бяха успешно ремонтирани. През 2024 г. беше сключено ново споразумение за останалите машини, които са базирани в учебната база в Долна Митрополия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БДЖ отмени допълнителните влакове по направлението Пловдив - Граф Игнатиево - Пловдив
БДЖ отмени допълнителните влакове по направлението Пловдив - Граф Игнатиево - Пловдив
Румен Радев посрещна президента на РСМ Гордана Силяновска-Давкова (СНИМКИ)
Румен Радев посрещна президента на РСМ Гордана Силяновска-Давкова (СНИМКИ)