НОВИНИ

Националните отбори на България постигнаха победи във втория кръг на Шахматната Олимпиада

Мъжете се наложиха над Албания, докато жените надиграха Египет.

Антоанета Стефанова
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:00, 12.09.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Националните отбори на България при мъжете и при жените запазиха стопроцентовия си актив на 45-ата Шахматна Олимпиада в Будапеща.

Във втория кръг мъжете, водени от старши треньора Кирил Георгиев, победиха тима на Албания с 3,5:0,5 точки, докато жените, водени от Петър Г. Арнаудов, се справиха с Египет със същия резултат.

Момчил Петков даде преднина на мъжкия отбор на България с успех за едва 23 хода с черните фигури срещу Дритан Мехмети. След това също с черните Иван Чепаринов се наложи на първа дъска над Франц Ашику, а Григор Григоров покачи на 3:0 с успех с белите над Зино Велешня.

На втора дъска в първата си партия като национал на България роденият в Рига Аркадий Найдич направи реми с белите фигури с Ламби Пашко, с което бе оформен крайният резултат в двубоя.

При дамите бившата световна шампионка Антоанета Стефанова даде преднина на българския отбор с успех на първа дъска с черните фигури над Шрук Уафа, а почти веднага след нея с победи се поздравиха Виктория Радева над Шахенда Уафа на втора дъска и Гергана Пейчева над Яра Алам на четвърта дъска. Единственото реми бе направено от Белослава Кръстева на трета дъска, която стигна до половин точка, въпреки че бе в загубена позиция срещу Джой Романи.

И мъжете, и жените имат по 4 мач-точки след първите два кръга. В петък е третият кръг на Шахматната Олимпиада, в която участват близо 200 нации от цял свят. Жребият за него ще стане ясен по-късно днес след приключването на всички партии в двата турнира.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Господинов за новия си роман: Това е книга за всички загуби
Георги Господинов за новия си роман: Това е книга за всички загуби