НОВИНИ

Окончателно: Оправдаха кмета на Калофер за мъжкото хоро

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:58, 20.08.2021 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Районният съд в Карлово отмени глобата от 1000 лева на кмета на Калофер Румен Стоянов заради „мъжкото хоро" в река Тунджа на Йордановден, което беше проведено въпреки забраната. Тогава РЗИ-Пловдив санкционира кмета заради неспазване на противоепидемичните мерки. Решението не е окончателно и може да се обжалва от здравната инспекция.

Новината за наложена глоба на Румен Стоянов се разпространи мълниеносно и хиляди хора от цялата страна предложиха да я заплатят. Санкцията беше обжалвана по съдебен път и седем месеца по-късно вече има решение на първа инстанция.

"Истината възтържествува, виждате сами, почти във всяко населено място този ритуал се извърши, но всички насочиха атаката към мен", заяви Румен Стоянов, кмет на Калофер.

Един от аргументите на адвоката на кмета Иван Денев бил, че кметът не е бил организатор на „мъжкото хоро" във водите на Тунджа.

"Кметът не е имал никакво участие, той не е бил в носия, а в костюм, дори напротив - той е апелирал да се спазват мерките", заяви адвокат Иван Денев.

През април съдът отхвърли и другата глоба на Румен Стоянов: тя беше наложена от МВР заради това, че кметът не е спазил предписанието им да не се организира хорото. А сумата от даренията на граждани за погасяването на глобите достигна 100 000 лева и ще се използва за реализацията на филм за Христо Ботев, с режисьор Максим Генчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освобождават от такси докторантите в приоритетните направления
Освобождават от такси докторантите в приоритетните направления
Наоми Осака отпадна в Синсинати
Наоми Осака отпадна в Синсинати