НОВИНИ

Окончателно: Продавачите на коли преди 2017 г. ще могат сами да се отписват от КАТ

Вера Александрова
от Вера Александрова
09:58, 19.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
парламентът прие промени облекчаване работата вас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Хората, продали колите си преди края на 2017 година, ще могат да анулират регистрацията си в "Пътна полиция", предвиждат промени в Закона за движение по пътищата.

Възможността сами да отразят промяната в регистъра на КАТ се предвижда, за да е ясно че те вече не са собственици на съответното превозно средство.

Предложението беше прието единодушно на първо и на второ четене.

Регистрацията на продадените преди 2017 г. коли ще може да бъде анулирана

"В края на 2017 г. бяха приети промени в Закона за движение по пътищата, според които когато едно моторно превозно средство е прехвърлено, а новият му собственик в лицето на купувача, не извърши регистрация в звената на "Пътна полиция" в двумесечен срок, тази регистрация да бъде прекратявана служебно. Бяхме сезирани от омбудсмана Диана Ковачева, че при нея са постъпили няколко десетки жалби, свързани с това, че включително е имало случаи, в които старите собственици на моторното превозно средство, продавачите, срещу тях е било завеждано наказателно производство заради това, че с моторното превозно средство е извършвано престъпление на територията и на друга държави. За това преценихме и подготвихме този законопроект. Тук ми позволете да благодаря за консенсуса на всички народни представители. В срок до 2023 г. продавачът на МПС, което е прехвърлил с договор, да има възможност да отиде да подаде заявления в звената "Пътна полиция", да занесе копие от документа, с който е прехвърлен, а службите "Пътна полиция" да му издадат удостоверение и да бъде прекратена регистрацията на едно такова МПС, ако новият собственик купувача не я е извършил в законовия срок", заяви Красимир Ципов, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ.

"Има 20-годишни присъди, които застрашават бивши собственици на автомобили, защото новите не са ги регистрирали. Това, което трябва да кажем на българските граждани, които са се сблъскали с този проблем, е следното: колкото и да си добросъвестен и да си бил наясно, че си продал автомобила си и трябва да бъде махнат от КАТ от твое име, ако купувачът това не иска да го направи - ти си с вързани ръце", коментира Маноил Манев от ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабаков даде три дузпи и един червен картон в истински трилър в Антверп
Кабаков даде три дузпи и един червен картон в истински трилър в Антверп
НС отново отхвърли искането Борисов и Фандъкова да бъдат изслушани
НС отново отхвърли искането Борисов и Фандъкова да бъдат изслушани