НОВИНИ

Окончателно: Учениците ще завършат годината онлайн

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:04, 29.04.2020
Чете се за: 01:28 мин.
Образование

Решението е на министъра на образованието, Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в образованието и родители.

На този фон училищата започнаха да провеждат пробни онлайн матури и изпити след седми клас, за да подготвят максимално учениците. Датите за изпитите все още не са определени.

Какви са притесненията на ученици, родители и учители?

Учениците и учителите вярват, че ще се справят с изпитите, притесняват се само от неизвестното - кога точно ще се проведат. Учебната година ще приключи дистанционно, а учениците ще се върнат в клас само, за да се явят на изпитите след 7-ми и матурите след 12- и клас. Датите за изпитите ще бъдат конкретизирани в следващите дни.

Най-вероятно те ще се проведат до средата на юни. Но това зависи от обстановката в страната и разпространението на коронавируса.

За да помогнат на учениците - училищата са готови да организират индивидуални консултации. Учебното съсдържание за изпитите ще бъде намалено. Какво ще отпадне - предстои да разберем.

Как върви подготовката от дома?

Матурата онлайн - реални задачи, реално време, реални резултати. Директорката наблюдава също в интернет, като квестор е.

Мая Зафирова, директор на 140 СУ Иван Богоров, София: Ето тук можете да видите госпожата, която е в тази платформна за видеонаблюдение.


Задват се въпросите и всъщност учениците отговарят на момента в реално време като записват точно отговорите.


Виктор вече е минал онлайн-матурата. Гледа към кандидатстването. Ще разполага поне с още месец да учи. Иска да се занимава с компютърни науки.

Виктор Пойрушки, ученик в 12 клас в 140 СУ ,,Иван Богоров", София: Онлайн обучението е несравнимо с усещането и самото обучение в училище, но смятам, че учениците, които са отговорни ще постигнат целите си и ще успеят да кандидатстват. Само дето не съм сигурен за завръщането в училище - може би е рисковано. Но това, което кажат ще го направим.

Учениците са готови за изпитите - категорични са учителите. Повечето деца се подготвят отдавна.

Ивана Русева, учител по БЕЛ в 140 СУ ,,Иван Богоров", София:
Последните 2 -3 месеца те припомнят, преговарят и се доусъвършенстват.


Дея се подготвя вече цяла година за кандидатстването след 7 клас. Иска точните дати на изпитите - да се настрои за тях, да си знае - колко време още има за учене.

Дея Кадрекова, ученичка в 7 клас в 140 СУ ,,Иван Богоров" , София: И принципно си е по-трудно без учител, но аз намирам все някога време да направя някой тест или някоя задача да реша, да влезна някъде, някое клипче да изгледам, да се подготвя.

Мая Зафирова - директор на 140 СУ ,,Иван Богоров" , София: Седми клас, тъй като децата са малко по-малки - колегите са разработили ето тези видове гугъл-формуляри, които са изцяло върху материала, който трябва да се държи на външното оценяване специално в случая по БЕЛ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирват над 90 души от полет Амстердам - София, в който е имало заразени с СOVID-19
Издирват над 90 души от полет Амстердам - София, в който е имало заразени с СOVID-19
Над 25 000 българи са разсрочили кредитите си до момента
Над 25 000 българи са разсрочили кредитите си до момента