НОВИНИ

Олимпийският огън започна обиколката си в Марсилия преди да бъде внесен на Стад Велодром тази вечер

По информация на Le Parisien пламъкът ще бъде запален в котела довечера от голямата звезда на френския футбол Зинедин Зидан.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
15:13, 09.05.2024
Чете се за: 05:00 мин.
Спорт
олимпийският огън започна обиколката марсилия внесен стад велодром вечер

Щафетата на олимпийския огън започна втория си ден в Марсилия, като първият, който взе факела в ръка бе емблематичният футболист на Олимпик Базил Боли.

Той е единственият голмайстор при победата на Олимпик Марсилия над Милан с 1:0 във финала за Купата на европейските шампиони през 1993 година. Боли пое огъня през историческата базилика в града "Нотр Дам дьо ла Гард" и го носи до позлатената статуя на Бон Мер, която бди над втория по големина град във Франция.

"Ето това кара сърцето да бие и е фантастично. Това е олимпийският огън, символът на спорта, на това да споделяме заедно всичко", каза бившият национал на Франция, който беше облечен изцяло в бяло, както повелява традицията.

Базил Боли предаде щафетата на 83-годишната Колет Каталдо, привърженичка на Олимпик Марсилия, която запя "Да запалим огъня" - един от най-големите хитове на легендарния френски изпълнител Джони Холидей.

Сред стотиците свидетели на този специален момент, бе и кардинал Жан-Марк Авелин, архиепископ на Марсилия. Сред факлоносците бе и друга спортна легенда на Франция - баскетболистът Тони Паркър.

Марсилия и Париж са единствените два града, в които щафетата ще продължи през целия ден. Олимпийският огън бе запален в котел в сряда вечер в Старото пристанище на града пред 150 000 души след грандиозен морски парад по Средиземно море.

Огънят пристигна от Гърция на легендарния тримачтов кораб "Белем" и бе внесен на френска земя от Флоран Манаду пред погледа на президента на Републиката Еманюел Макрон. Олимпийският шампион на Франция по плуване подаде факела на параолимпийската атлетка Нантнен Кеита, която предаде щафетата на рапъра Жул. Той от своя страна запали котела, който ще гори всяка вечер във всеки от градовете домакини на огъня.

„Много съм горд да направя това тази вечер“, каза пред хилядите присъстващи на церемонията на Старото пристанище в Марсилия френският музикант.

„Вижте хората на това пристанище, това е магия, която те кара да настръхваш. Малко завиждам на моите сънародници, които ще участват на Игрите. Те ще преживеят нещо лудо, по-голямо от всичко, което аз съм преживяла, защото са у дома", сподели развълнувана Мари-Жозе Перек, която е трикратна олимпийска шампионка по лека атлетика и първата спринтьорка, спечелила последователни златни медали в бягането на 400 метра на олимпийски игри.

Довечера огънят ще бъде внесен на Стад Велодром, а домакините обещаха изключителна изненада за хилядите, които ще присъстват на церемонията. По информация на Le Parisien пламъкът ще бъде запален в котела от голямата звезда на френския футбол Зинедин Зидан.

Във Франция огънят ще премине през 450 града и села и ще бъде носен от 10 000 души, преди да пристигне в Париж за церемонията по откриването на Олимпийските игри на 26 юли.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представителите на Европейската конфедерация по спортна стрелба дадоха висока оценка на "Арена Бургас"
Представителите на Европейската конфедерация по спортна стрелба дадоха висока оценка на "Арена Бургас"
Софийски фестивал на науката (СНИМКИ)
Софийски фестивал на науката (СНИМКИ)