НОВИНИ

Опасните дървета в София - кой отговаря за поддръжката им?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:12, 19.01.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В София има над 5 и половина милиона дървета, според интерактивна карта на Столичната община. А основната отговорност за тяхната поддръжка имат от дирекция "Зелени системи". Екипите обхождат всички дървета в София по график. Проверяват дали са опасни и дали се налага да бъдат отсечени.

Изсъхналите, наклонени и болни дървета трябва да бъдат премахнати, за да не създават опасност при силни бури. В София тази задача не е лесна, защото дърветата са милиони. Дирекция "Зелени системи" отговаря за растителността в парковете и прилежащите тротоари. Ежедневно се правят проверки, гражданите също могат да подават сигнали.

"Когато липсва част от кората по дървото, когато се забележат гъбни тела, това е признак, че дървото страда и хората могат да подадат сигнал в районната администрация, в "Зелени системи", в инспектората и експертите ще проверят и ще преценят какво е необходимо да бъде направено", заяви Димитър Данчев, директор на "Зелени системи" в Столината община.

За дърветата в междублоковите пространства отговарят районните администрации. Един от най-зелените столични райони е "Слатина", където има повече от 25 000 дървета.

Денимир Котев, зам.-кмет по екология, район "Слатина": "През цялата година нашите граждани са много активни, за 2022 година имаме над 300 сигнали от граждани за клони или изсъхнали дървета, които според тях са опасни.

Георги Илиев, кмет на район "Слатина": "При нас има дори назначен лесовъд, който се грижи за дърветата в района, за съжаление за всяко нещо трябва да минава за всяко нещо през "Зелена система", дори за най-малкото нещо, което искаме да окастрим".

Строго забранено е гражданите сами да кастрят или режат общински дървета. Можете да извършите такива дейности сами - само, ако имотът е частен, но отново с позволение на общината.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отказана закрила: Майка и дъщеря от Русия чакат решение за убежище у нас
Отказана закрила: Майка и дъщеря от Русия чакат решение за убежище у нас
Ботев Пловдив тренира двуразово в четвъртък
Ботев Пловдив тренира двуразово в четвъртък