НОВИНИ

Само три партии се отзоваха на поканата на Корнелия Нинова за обща лидерска среща

Четири формации не биха подкрепили правителство с мандат на БСП

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:30, 19.01.2023
Чете се за: 07:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ден преди лидерската среща по покана на БСП по всичко изглежда, че отиваме на поредни предсрочни избори. Четири формации заявиха, че не биха подкрепили правителство с мандат на левицата - това са ГЕРБ, "Продължаваме Промяната", "Възраждане" и "Демократична България". Въпреки предварителните заявки, три партии все пак ще се отзоват на поканата на Корнелия Нинова за обща лидерска среща утре в парламента за излъчване на правителство с третия мандат - това са ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход".

БСП свиква лидерска среща за третия мандат утре

Лидерската среща, която БСП организира във връзка с излъчване на правителство с третия мандат, ще се проведе утре от 11:00 часа в НС, съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. От ГЕРБ-СДС обявиха, че ще отидат на срещата, но няма да подкрепят правителство с мандат на БСП.

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" няма да участват в общата среща, но са готови на двустранна или тристранна среща с БСП. И не биха подкрепили правителство с третия мандат.

От ДПС и "Български възход" ще обявят позицията си след лидерската среща. От "Възраждане" казаха, че няма да участват в общата среща.

Корнелия Нинова е изпратила писмени покани и лично е разговаряла с лидерите на партии в парламента за общата среща.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България": "Някои потвърдиха, някои казаха, че ще обсъдят в групите си. - Кой ще обсъди? - Хайде да оставим за утре да решат какво да правят и утре в 11.00 ч. ще видим кой ще дойде. - След днешните разговори с лидерите имате ли надежда, че има шанс за кабинет? - Умерено, да го кажа така. Да, говорих с г-н Борисов и той потвърди.

По-късно във Фейсбук Бойко Борисов потвърди, че ще участва в лидерската среща, но няма да подкрепят усилията на БСП за излъчване на правителство.

Бойко Борисов, председател на ГЕРБ: "Разговарях с г-жа Нинова за лидерска среща и заявих присъствие. Не съм поставял условия. Решението на Националното ни събрание е ясно - не можем да участваме или да подкрепим кабинет на БСП. Смятам обаче, че е време за сериозен разговор между лидерите на партиите. Дължим уважение и отговорност пред избирателите си.

Бойко Борисов: Не можем да участваме или да подкрепим кабинет на БСП

"Продължаваме Промяната" няма да подкрепят кабинет на БСП, това реши още снощи ръководството на партията. Биха обсъждали с левицата само приоритетни за тях теми. Според Кирил Петков има смисъл от участие в лидерска среща, ако се прави коалиционно правителство.

Кирил Петков, ПГ на "Продължаваме Промяната": "Няма да сме част от такова коалиционно правителство, затова казахме на г-жа Нинова, че с удоволствие бихме седнали с БСП и ДБ даже заедно - в този троен формат да говорим по всички важни приоритети и политики, но да сядаме всички заедно на някаква лидерска среща да сформираме общо правителство с ГЕРБ, ДПС и БВ в този момент не виждаме никаква нужда от това".

"Продължаваме Промяната" няма да отидат на лидерската среща в НС

И "Демократична България" не отказват разговор с БСП, но предпочитат срещата да е двустранна, може и тристранна с "Продължаваме Промяната".

Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България": "Шансовете да получи подкрепа от нас не са големи, поради големите различия, които имаме. От тази гледна точка, ако търси нашата подкрепа, ние бихме предпочели да се проведат срещи в двустранни формат. Не можа това НС да произведе консенсус, който да излъчи правителство. На изпроводяк сега дето се вика, освен една панихида, не виждам какво точно можем да направим. Отиваме на избори, това е реалността".

Христо Иванов, ДБ: Няма да присъстваме на лидерската среща, отиваме на избори

Според ДПС един от сериозните проблеми на сегашния парламент е липсата на диалог между политическите сили.

Йордан Цонев, зам. председател на ПГ на ДПС: "Ситуацията с диалога е много неприятна, за нас диалогът не е възстановен. Това е голям проблем, защото нагласата на прокситата на кръга "Капитал" е, ако те не могат да съставят правителство, да се пречи на каквото и да е друго правителство. Това е голямата истина".

Ще успее ли третият мандат - какви са позициите на партиите?

"Възраждане" не виждат смисъл от лидерска среща.

Костадин Костадинов, председател на ПГ на "Възраждане": "Няма да отида на общата среща, заявихме че няма смисъл от такава, тъй като ние се виждаме всяка сряда, и резултат няма, няма да има и от тази. Разговори, ако водим въобще, те ще бъдат само двустранни, но пак казвам третия мандат няма да се осъществи, просто правителство няма да има и това е една финална агония на това НС. Смятам, че следващата седмица най-доброто решение, което може да се случи, е мандата да бъде върнат".

Според "Български възход" резултат може да има, само когато политиците си говорят.

Стефан Янев, председател на ПГ на "Български възход": "Решението е, че ще участваме в разговорите и в диалога ще се роди истината. Ще преценим приоритетите, които можем да подкрепим и ще вървим напред. За нас приоритетите са насочени към вътрешната политика. - Ще настоявате ли за писмено споразумение? - Да".

В "Денят започва" председателят на Софийската организация на БСП Иван Таков призна, че е песимист за реализацията на третия мандат. Каза и какво точно е решението на пленума на левицата.

Иван Таков, председател на Софийската организация на БСП: "Националният съвет на БСП вчера даде мандат на Корнелия Нинова да води преговори с останалите председатели на политически партии. Но само дотам - не сме давали мандат за съставяне на правителство, коалиционни формули, имена и начин на участие.

Иван Таков за шансовете за кабинет с третия мандат: До вчера бях умерен песимист, но вече не съм

Според Таков една лидерска среща е възможност за възстановяване на диалога между партиите. Неговата оценка е, че в момента БСП не е в добра кондиция. Смята, че тази тенденция трябва да бъде обърната с ясни и конкретни политики от ръководството на партията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев разговаря с румънския си колега Клаус Йоханис
Президентът Румен Радев разговаря с румънския си колега Клаус Йоханис
Адв. Ивайло Дерменджиев: Има юридически възможности за предоговаряне с Брюксел на Плана за възстановяване и устойчивост
Адв. Ивайло Дерменджиев: Има юридически възможности за предоговаряне с Брюксел на Плана за възстановяване и устойчивост