НОВИНИ

Опасно селфи: Тийнейджъри от Шумен се качват на високо, за да се снимат за социалните мрежи

Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Здравка Русева
17:37, 11.04.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден случай от Шумен на качващи се на високо тийнейджъри, за да си правят селфи. След сигнал те са свалени от опасното място. Тази често срещана ситуация, заради адреналина и повече харесвания в социалните мрежи, всъщност е сериозен проблем. Дигиталния свят, в който децата живеят, все повече води до подобни екстремни ситуации за снимане и не винаги превантивните мерки край опасните съоръжения дават резултат.

Гарата, изоставената телефонна кула, комина на болницата са сред любимите места в Шумен за екстремни селфита. Преди няколко дни две момичета си правили снимки върху кран на товарната гара, а на метри под него е контактната мрежа, а под него бетон и чакъл.

"Бяхме извикани на сигнал, че около 15.00 часа, деца са се качили на крана. Установихме 2 момичета, непълнолетни, които в последствие разбрахме, че се качили на крана да си правят селфи", каза инспектор Христо Бонев – ОД на МВР-Шумен.

"Двете момичета бяха в най-високата част на крана и държаха телефони и си правеха селфита. Той е електрифициран, електрически кран, действа под високо напрежение и реално може да има някъде не обезопасени точки", каза Росен Дянков, РСПБЗН-Шумен.

БНТ: Наложи ли се да спрете тока?

"Не се наложи. Говорихме с тях, че това застрашава както техния, така и нашия живот, опасността е за тях, както и за колегите от полицията. Бяха леко притеснени като ни видяха толкова екипи", каза Димитър Пеев, РСПБЗН-Шумен.

"Ние разговаряхме с децата и им дадохме апел да не се качват на високите съоръжения в стремежа си да станат по-известни в социалните мрежи", каза Добромир Петров – ОД на МВР-Шумен.

За търсачите на силни усещания няма граници. Какво обаче кара младите хора да извършват необмислени действия, които дори застрашават живота им. Валентина и Анна са от активните млади хора в социалните мрежи. Те обаче са категорични, че никога не биха си направили опасно селфи.

Валентина Червенкова: "Има хора, които много се влияят от тези неща, и си казват: леле и ние искаме да сме като тях. Обаче това е много лош пример."

Анна Иванова: "Това не е нещо грандиозно, докарват стрес на родителите си, няма да получат никакви лайкове. Даже може да получат хейт коментари затова какво са направили."

Валентина Червенкова: "Инфлуенсърите, тяхната аудитория са по-малки деца, на които това им е интересно. Те много бързо могат да се подведат."

Анна Иванова: "Нямам такива познати и се радвам на това, защото не е приятно да имам такива приятели, които да го правят това, да те карат също и ти да го правиш."

И двете момичета се занимават с изкуство и публикуват изкуство, но със съжаление установяват, че това не влече след себе си последователи и хиляди гледания и харесвания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рубен Аморим отрече да е постигнал съгласие да поеме Ливърпул
Рубен Аморим отрече да е постигнал съгласие да поеме Ливърпул
Викторио Илиев донесе нов медал за България на европейското първенство по бокс за младежи
Викторио Илиев донесе нов медал за България на европейското първенство по бокс за младежи