НОВИНИ

Орхан Атик пред БНТ: Успехът на Турция не е изненада (ВИДЕО)

Техническият директор на детско-юношеската школа в Галатасарай отличи представянето на Турция на Евро 2024

Радостин Любомиров
от Радостин Любомиров
21:42, 06.07.2024
Чете се за: 05:50 мин.
Спорт
Орхан Атик
Снимка:
Слушай новината

Орхан Атик е технически директор на детско-юношеската школа в Галатасарай.

В интервю за БНТ турчинът сподели, че в родината му не липсват както позитивните, така и негативните коментари по адрес на футболните национали.

Според него селекционерът Винченцо Монтела отчасти е спечелил доверието на футболната общественост в страната.

Той сподели и очакванията си за предстоящия четвъртфинал между Нидерландия и Турция.

Цялото интервю с Орхан Атик:

Изненада ли е, че Турция достигна до четвъртфиналите?

Успехът, който показа Турция не е изненада. Може би в самото начало за обществото беше, но след като вече излезе от групата, сега вече не е. Още в самото начало бях сигурен, че изненади няма има.

Какви са коментарите за представянето на отбора в родината ви?

Като цяло футболните коментари тук винаги са били актуални, анализираме всеки мач. След мач или извисяваме до небесата или подлагаме на жестоки, остри критики, това винаги е било така! Последно, след излизането ни от групата и успешния резултат, който постигнахме, това ни мотивира още повече. Не липсваха нито позитивните, нито негативните коментари.

Спечели ли Винченцо Монтела доверието на турската футболна общественост?

Отчасти. Мисля, че отчасти успя да го спечели. Аз също съм един технически кадър и като такъв знам, че докато жънете успех, никой не ви критикува, но когато се провалите, когато играете лошо, критиките никога не закъсняват. Турското общество, според играния мач и резултата, подложи Винченцо и на хвалби и на критики, константно мнение нямаше. Поради тази причина, смея да твърдя, че доверието към е него е отчасти.

Според много футболни специалисти разполагате с най-младото поколение на Балканския полуостров. Вие сте човек, който тясно работи с младите. Как успя Турция да изгради таланти като Арда Гюлер и Кенан Йълдъз?

Щастливи сме, защото имаме младо население като страна. В сравнение с други страни, притежаване сериозен потенциал от играчи, но пък PR-ът в обучението на нашите играчи не винаги е на най-високо ниво. Знаете и от статистиките- само 1 от 100 успява да продължи напред с много успешна кариера... Арда и Кенан са точно такива примери. Нашите гени са предразположени към футбола и затова трябва да се възползваме от това си предимство и числено да вдигнем летвата. Също и мое задължение е да генерираме все повече и по-успешни млади играчи.

Какво очаквате от мача с Нидерландия?

След последния мач, който играхме срещу Австрия, победата ни накара да очакваме следващия мач с повече надежда. Страната ни е много обнадеждена за мача с Нидерландия. Очакванията са, че сме достатъчно силни, за да победим Нидерландия.

Кои са най-опасните играчи на съперника, с които Турция трябва да бъде внимателна?

Както добре знаете, Нидерландия има изградено място в европейския футбол, имат играчи в много европейски футболни клубове, но и в собствения си футбол са доста амбициозни. В миналото нe e имало много мачове между Турция и Нидерландия на световното или европейското първенство, даже за първи път ще се играе такъв мач. При тези условия, ще имаме възможност да направим оценка - ще видим къде сме, на какво ниво сме във футбола в Европа. Разполагат със силни играчи като Депай, Гакпо и Симонс. Мисля че играчите им на предна линия са най-опасни, те ще са решаващи... но пък за сметка на това защитата им куца, поотделно са добри играчи, но мисля, че ще допуснат грешки при отборната игра. Трябва да се възползване от това!

Как трябва да играе Турция за да елиминира своя опонент?

Управлението на един турнир, управлението на един мач са неща, които винаги изискват стратегия. Мисля че ще наблюдаваме една тактическа война... Нашата офанзивна стратегия може да определи резултата на този мач. Ако не допускаме грешки, ние можем да отговорим на силните им нападатели. Но моите очаквания са грешките да дойдат от техните нападатели, а ние да се възползваме от тях и да атакуваме. Надявам се този сценарий да е много добре обмислен от Монтела и приложен, разбира се.

Как ще завърши предстоящият мач?

Труден въпрос. Мисля че ще наблюдаваме един мач с не много голове. Иска ми се да завърши поне с 1:0 за Турция. Аз казвам 1:0 за Турция!

Цялото интервю можете да гледате във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Храмът "Света Неделя" посрещна новия български патриарх Даниил като свой предстоятел
Храмът "Света Неделя" посрещна новия български патриарх Даниил като свой предстоятел
Ига Швьонтек отпадна в третия кръг на Уимбълдън
Ига Швьонтек отпадна в третия кръг на Уимбълдън