НОВИНИ

Подземието на Берлин е път към свободата и спасението (ВИДЕО)

Екипът на БНТ в Германия ни показва подземните тунели и бункери в Берлин с гигантски мащаби

Бюлент Мюмюнов
от Бюлент Мюмюнов
21:59, 06.07.2024
Чете се за: 04:55 мин.
Спорт
подземието берлин път свободата спасението видео
Снимка:
Слушай новината

Подземието на Берлин е невидим, но много сложен комплекс от тунели. Под широките площади и улици на столицата лежат бункери и тайни проходи, разказващи богатата история на района. В други градове това е територия на престъпност и съмнителни машинации, но в Берлин подземният свят винаги е бил път към свободата и спасението.

Ежедневно стотици хора минават покрай вратата на метростанция Gesundbrunnen, без да имат представа, че зад нея се крият подземни тунели и бункери с гигантски мащаби.

"Разкопаването на земята под Берлин започва заради добива на въглища. После заради търсене на прясна вода, а след това и като част от подземната железопътна системата. Първата подземна железница е била построена в края на 19-ти век. По време на Втората световна война - тук цивилни са се подслонявали и са се предпазвали от бомбардировките", заяви мениджър операции и управление "Подземен свят Берлин" Кей Хейне.

В метростанцията са създадени подземни убежища на няколко етажа. Мястото може да побере над 3 000 души. То има всичко необходимо за престой - кухни, легла и специални отдушници, така че криещите се да не се задушат.

"Вентилационните машини се задвижват ръчно. Движели са се на смени от по 10-15 минути, за да вкарват вкарат въздух по тези тръби. Трябвало е да действат бързо, защото въздухът е бил много малко", допълни германецът.

В късните етапи на войната в града има повече от хиляда бункера, много от тях под земята. По онова време германците местят част от военната си дейност в тунелите.

"Тук се произвеждат много муниции и боеприпаси за армията. Било е сигурен начин, защото производството не може да бъде застрашено от атаки. Дори някои самолети са правени тук", добави той.

Все още може да се усети неудобството в тесните пространства, на фона на жуженето на вентилационните системи и рева на бомбардировачите в небето, които са заплашвали гражданите. Виждат се стари класни стаи, примитивни тоалетни. Твърдите тесни легла по три едно над друго са част от потискащия пейзаж.

"Повечето убежища са направени така, че да се оцелява в тях от един час до максимум 1 ден. Има и други общо 360 бункера само за майки с деца, където може да се стои по-дълго. Но повечето бункери са с пресен въздух за не повече от 24 часа", разказва Кей Хейне.

След издигането на Берлинската стена през август 61-ва през тунелите под града се правят хиляди опити за бягства от Източен към Западен Берлин. През 60-те и 70-те години се изграждат общо 19 тунела за евакуация.

"Самите хора собственоръчно започват да строят тунели, за да бягат към западния свят. Повечето ги изграждат хора в западната част на града, за да помогнат на свои близки да ги последват", сподели Кей Хейне.

След обединенито на Германия подземията се използват за музикални концерти. През 90-те тук се състоят някои от най-големите партита в Германия.

Целият този подземенен свят сега е турстическа атракция благодарение на асоциация Berliner Unterwelten. Тя развива своята дейност повече от 20 години и организира турове на няколко различни места в града. Без гид опасността да се изгубите в този лабиринт е голяма. По стените се виждат фосфоресциращите букви, които биха помогнали при спиране на тока.

Само миналата година подземията са посетени от близо половин милион туристи. Основната идея на асоциацията е хората да се учат от историята и грешките на предишните поколения.

"Тези бункери са символ на тези грешки. Да не забравяш историята си и да се учиш от нея е вероятно най-важното за нас като общество", твърди Кей Хейне.

Можете да гледате целия материал във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Цолов завърши пети на спринтовото състезание на Силвърстоун
Никола Цолов завърши пети на спринтовото състезание на Силвърстоун
Храмът "Света Неделя" посрещна новия български патриарх Даниил като свой предстоятел
Храмът "Света Неделя" посрещна новия български патриарх Даниил като свой предстоятел