НОВИНИ

Оставиха в ареста българите, издирвани от италианските власти

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:39, 14.03.2024 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Оставиха в ареста шестимата мъже, заподозрени за трафик на жени в Италия. Те са български граждани и се издирват от италианските власти.

4-ма от групата бяха задържани в Лом. А Окръжният съд в Монтана реши да ги остави в ареста.

Други двама от същата група са задържани във Враца. Пред съда те отрекоха да са участвали в трафик на жени. И поискаха доброволно да бъдат предадени на италианските власти.

Те са обвинени от италианските власти за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на хора с цел проституция, за експлоатация и подпомагане на проституцията в съучастие с утежняващи обстоятелства и продължение, свеждане до положение на робство, отвличане, телесни наранявания, заплахи и различна по вид експлоатация.

Според информацията от италианските власти по делото и на базата, на която е издадена европейска заповед за арест, четиримата са част от по-голяма организирана група за трафик и към момента броят на съпричастните с престъпната дейност са 22-ма души, предимно българи.

Жертви на организираната престъпна група са основно българки, които са били извеждани от страната ни до Италия с уверение, че там ще работят като сервитьорки, домашни помощници или други.

След като жертвите били отвеждани в Италия, те били заключвани в тайни квартири, където са били държани насила, с отнети лични документи и подложени на брутален физически и психически тормоз, за да се съгласят да работят като проститутки.

Членовете на престъпната група са имали стриктно определени роли в престъпната дейност - транспорт на жертвите от България до Италия, склоняване чрез насилие и принуда, охрана на "работното място" - проституцията се е извършвала основно на определени специални места, включително на пътя.

Днес съдът реши за четиримата да ги остави под стража, а през следващата седмица ще са делата по същинската част, които ще определят дали същите да бъдат предадени на италианските власти.

Ако вината на четиримата задържани бъде доказана, те могат да бъдат осъдени в Италия на до 30 години затвор за престъпленията, в които са обвинени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПАОК изхвърли Динамо Загреб от Лигата на конференциите след разгром на "Тумба", Десподов с принос за два гола
ПАОК изхвърли Динамо Загреб от Лигата на конференциите след разгром на "Тумба", Десподов с принос за два гола
Лиза Витоци спечели последния спринт за сезона в Световната купа по биатлон, Ингрид Тандреволд грабна малкия глобус в дисциплината
Лиза Витоци спечели последния спринт за сезона в Световната купа по биатлон, Ингрид Тандреволд грабна малкия глобус в дисциплината