НОВИНИ

Остри реакции след като Северна Корея изстреля балистична ракета над Япония

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:21, 04.10.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Северна Корея изстреля балистична ракета над Япония за първи път от пет години насам. И последва остра реакция от Токио и Сеул. Европейският съюз също осъди ракетното изпитание. Пхенян има забрана от ООН да тества балистични и ядрени оръжия.

Високоговорители в японската провинция Хокайдо предупредиха за изстреляната от Северна Корея ракета. Властите призоваха жителите да потърсят убежище. Сирени прозвучаха и в северната провинция Аомори. Влаковете в северната част на Япония временно спряха.

За първи път от пет години Северна Корея изстреля балистична ракета над островната държава. Последният такъв случай беше през 2017 г. Според Сеул, днешната ракета е била със среден обсег на действие. Японският военен министър съобщи, че тя е прелетяла 4600 километра преди да падне в Тихия океан, в японската икономическа зона. Ракетата е била във въздуха около 20 минути.

Японският премиер свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност.

"Осъждаме категорично изстрелването на ракетата като възмутителен акт. В отговор инструктирах официални представители да проверят за евентуални щети от паднали предмети, щателно да съберат и анализират информацията и да сътрудничат с нашите съюзници", заяви Фумио Кишида - министър-председател на Япония.

Южна Корея предупреди, че ще отговори по решителен начин, Европейският съюз също реагира остро.

"Осъждаме категорично умишления опит на Северна Корея да застраши сигурността в района като изстреля балистична ракета над Япония. Това е неоправдана агресия и грубо нарушение на международното право", пише Шарл Мишел - председател на Европейския съвет.

Съединените щати проведоха съвместни военни учения с Япония и Южна Корея в отговор на изстреляната севернокорейска ракета. Някои експерти смятат, че Пхенян подготвя почвата за ново ядрено изпитание. Въпреки забраната на ООН и санкциите на Запада, Северна Корея е извършила шест ядрени опита между 2006 и 2017 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Иванов пред БНТ: Не се отказвам от плуването, просто показвам грозната страна на спорта
Антъни Иванов пред БНТ: Не се отказвам от плуването, просто показвам грозната страна на спорта
Кой е готов да се коалира с ГЕРБ?
Кой е готов да се коалира с ГЕРБ?