НОВИНИ

Северна Корея изстреля балистична ракета със среден обсег над Япония

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:07, 04.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

За първи път от 5 години Северна Корея изстреля балистична ракета над Япония, което накара властите в Токио да предупредят населението на остров Хокайдо да потърси незабавно убежище. Влаковете в северната част на Япония бяха временно спрени. Ракетата е паднала в японската ексклузивна икономическа зона в Тихия океан.

Сирени събудиха жителите на Хокайдо и префектура Аомори в Япония. В 7.29 часа севернокорейско време, Пхенян напомни за себе си - с балистична ракета със среден обсег на действие. Тя е изстреляна от южната част на страната.

Полетът е продължил 22 минути. Ракетата изминала около 4600 километра, а максималната височина, която достигнала, е 1000 километра, след което паднала в икономическата зона на Япония в Тихия океан.

Японският премиер Фумио Кишида свика Съвета за национална сигурност.

"Това е акт на насилие. Остро осъждаме изстрелването на ракетата. В отговор на него инструктирах служители да проверят за възможни щети, причинени от падащи предмети, старателно да събират и анализират информацията", заяви той.

Южнокорейският държавен глава предупреди, че страната му ще отговори по решителен начин на ракетното изпитание.

"Безразсъдната ядрена провокация на Северна Корея ще се сблъска с решителен отговор от нашите военни, както и от нашите съюзници и международната общност", каза Юн Сюк-йол, премиер на Южна Корея.

Изчисленията показват, че ракетата е можела да достигне американската територия Гуам.

Днешното изстрелване е петото за Пхенян в рамките на последните 10 дни. Миналата седмица Съединените щати, Южна Корея и Япония проведоха учения в Тихия океан, в което участваха подводници и американски самолетоносач. Съюзниците заявиха, че ученията имат напълно отбранителен характер, но Пхенян ги определи като репетиция за нахлуване в Северна Корея.

По-рано този месец Северна Корея прие закон, който определя държавата като ядрена сила. Севернокорейският лидер Ким Чен ун изключи варианта за преговори, които биха накарали Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия.

Въпреки санкциите на Запада от 2006 до 2017 г. Северна Корея е извършила шест ядрени опита.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украинската армия проби руските позиции край Херсон
Украинската армия проби руските позиции край Херсон
Почти без валежи днес
Почти без валежи днес