Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Осветлението в тунел "Железница" не работи заради разбит трафопост

от БНТ
12:25, 03.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

По един от най-натоварените пътни участъци в страната - главен път Е-79, втора седмица не работи осветлението в тунел "Железница". Причината - крадци са ограбили трафопоста, осигуряващ електрическо захранване за тунела.

Все още няма яснота кога точно ще бъде възстановено осветлението в тунел "Железница", след като на 28 юли през нощта от трафопоста е задигната важна част, без която няма как да бъде пуснато електричество в тунела.

Въпреки че веднага след кражбата са започнали действия по издирването на извършителите, те не са заловени, не е намерен и откраднатият трансформатор и се е наложило от Агенция "Пътна инфраструктура" да търсят нов такъв, който обаче все още не е монтиран.

Че няма работещо осветление сигнализират две табели, поставени от двете страни на тунела, които обаче са трудно забележими.

Тъмнина заради липсата на осветление, стари светлоотразители и заличена хоризонтална маркировка посрещат стотиците автомобили, които ежедневно преминават през тунел "Железница". Само преди дни в неосветеното съоръжение стана тежка катастрофа, а според шофьори е въпрос на време да се стигне и до нови инциденти.

"Пътно съоръжение като това не би следвало да остане без електрозахранване поради простата причина, че през деня лумените на светлината са един много висок брой, около 220 000 лумена е светлината през деня, и когато влезеш в тунел и той не е добре осветен се получава едно като черно петно пред вас. Самото око не може толкова бързо да се приспособи към тъмнината и тогава е изключително опасно, защото, не дай си Боже да се случи нещо пред теб, много къса и бавна ще бъде реакцията на шофьора", коментира Георги Бързаков, пътен експерт.

Катастрофа в тунела на Е-79 затрудни движението край с. Железница

Осветлението в тунела не работи от края на миналия месец, когато крадци разбили трафопоста, който е на метри от тунела и задигнали трансформатор.

В писмено становище от Агенция "Пътна инфраструктур" съобщиха, че осветлението в тунел "Железница" ще бъде възстановено след монтирането на нов трансформатор. Очаква се това да стане в кратки срокове. Според пътни експерти обаче, за да се обезопаси преминаването през тунела, е нужно монтиране на ново, по-силно осветление.

"То навсякъде се слага LED осветление, защото първо е по-малко енергоразход, второ - свети два пъти по-силно, за да може като влезеш в едно такова закрито съоръжение, да може вътре светлината да е със средните лумени на светлината отвън и да може окото да привикне бързо", обясни Георги Бързаков.

До възстановяването на осветлението в тунел "Железница" от двете страни на тунела са поставени предупредителни табели за липсата на светлина. А шофьорите трябва да карат с повишено внимание и съобразена скорост.

Вижте още в прякото включване на Станислава Христова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Разследващи влязоха в складовете за боеприпаси край Карнобат
Разследващи влязоха в складовете за боеприпаси край Карнобат
Отложиха мача на Лудогорец срещу Славия
Отложиха мача на Лудогорец срещу Славия