НОВИНИ

От Барселона до Летище София: Как се влиза у нас от страна в червената зона

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:31, 28.07.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Заради динамичната обстановка около разпространението на COVID-19 всеки, който тръгва на път, трябва внимателно да провери условията за влизане в държавата, където отива. На първо място е необходимо да знае дали тя попада в червената зона и какви са изискванията за влизане, както и какви документи ще му трябват, за да бъде допуснат на територията на страната.

Вече няколко часа Румяна чака близките си на Терминал 2. Идват у нас от Испания, държава, която според списък на здравното министерство от 10 дни е в червената зона. Жозе и приятелите му кацат на Летище София от Барселона, там обаче ги спират служители на РЗИ.

"Не им дават нито вода, нито информация, затова какво ще се случи с тях. От една страна, не разбирам защо след като европейският сертификат за ваксинация ще позволи по-широка свобода на движение се случва това, което се случва в момента", коментира Румяна.

Докато чака приятелите си, Румяна се опитва да се свърже с РЗИ на различни дежурни телефони. Без успех. Казва,че здравното министерство публикува прекалено много заповеди, което вероятно обърква хората.

"На практика с разнопосочни команди объркват хората, мен също. Много е трудно", допълва тя.

Според заповедта, която действа в момента, гражданин от ЕС, който идва у нас от страна в червена зона, не може да влезе в България. От полунощ обаче влиза в сила заповед, според която хора като Жозе, пристигащи от червената зона, могат да влязат в България или със сертификат за ваксинация и PCR, направен до 72 часа преди влизане у нас, като тогава не подлежат на карантина. Другият вариант е с отрицателен PCR и изолация за 10 дни.

Ще влезе ли Жозе в България след полунощ, предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Беше като битка от Средновековието" - разказ на полицаи за щурма на Капитолия
"Беше като битка от Средновековието" - разказ на полицаи за щурма на Капитолия
117 нови случаи на COVID-19 във Варненска област за 2 седмици
117 нови случаи на COVID-19 във Варненска област за 2 седмици