НОВИНИ

Шестима припаднаха от жега в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 28.07.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Рекордно високи температури днес и в цялата страна днес. В Русе термометрите показваха 40 градуса, в Плевен - 39, 38 в Пловдив, а в София - 35. Шестима души са припаднали вследствие на жегите и се е наложила намесата на Спешна помощ. Улиците в града опустяха още в обедните часове, а откритите зони пред заведенията останаха празни.

38 градуса достигна температурата днес в Пловдив. Това доведе до пореден ден с много хора, които са колабирали и се е наложило да бъдат прегледани. Двама са приети в болница.

"Истината е, че в обедните часове са тези случаи, излизат хората, това е, въпреки всички наши препоръки за оводняване, за пиене на айран, възрастните да стоят вкъщи, явно не ни слушат", каза д-р Екатерина Анева от Спешна помощ - Пловдив.

Заради жегата Главната улица на града остана пуста. По-смелите пловдивчани потърсиха прохлада и сянка в Цар Симеоновата градина.

"Не, мен жегата не ме плаши, ама пак внимавам, де, щото слънцето е силно и има такива изригвания", коментира Тодор Иванов.

Заведенията в града също останаха празни в следобедните часове.

"Сега от три до шест почти никой не идва, ужасни жеги са и хората предпочитат да стоят на хладно вкъщи", разказа сервитьорът Мариян Милков.

Екстремната африканска жега днес не е рекордна за Пловдив. През 2000-та година термометрите тук отчетоха 45 градуса на сянка. Тогава наистина беше горещо, а центърът на града опустя.

"Имало е, имало е, яко сме се потили, но пък на сенките така, по-късничко излизаме", сподели Мария Вълева.

До края на седмицата в Пловдив се очаква температурата отново да надмине 40 градуса.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
117 нови случаи на COVID-19 във Варненска област за 2 седмици
117 нови случаи на COVID-19 във Варненска област за 2 седмици
Две години протести за оставката на главния прокурор
Две години протести за оставката на главния прокурор