НОВИНИ

90% от носителите на хепатит не подозират, че са заразени и не се лекуват

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:25, 28.07.2021
Чете се за: 03:10 мин.
Още
Слушай новината

Тревожна статистика в Световния ден за борба с хепатита. 90% от носителите на вируса не подозират, че са заразени и не се лекуват, защото нямат никакви симптоми.

По данни на Световната здравна организация на всеки 30 секунди 1 човек умира заради усложнения след хепатит. В България все още няма работеща програма за ранно откриване и профилактика на Хепатит C в рисковите групи. Затова у нас вирусът се диагностицира два пъти по-рядко от средното за Европа.

Елисавета разбира, че е заразена с Хепатит C случайно през октомври миналата година.

"При рутинен профилактичен преглед за кръвната картина и се оказа, че имам много увеличени чернодробни ензими. Няма симптоми, няма оплаквания при хепатит C. Не съм се чувствала болна", споделя тя.

Елисавета е носител на вируса от около 15 години. Вероятно е заразена по време на операция в чужбина. Сега е на път да се излекува от Хепатита, но пораженията върху черния й дроб са необратими.

"Изчистването на Хепатит C не означава, че черният дроб се е излекувал. И остава за цял живот да внимава човек как живее", разказва тя.

Колко са заразените с хепатит у нас - статистика няма. През миналата година са лекувани около 700 души. Сред рисковите групи са и хората претърпели хирургическа манипулация или кръвопреливане преди 1992 година.

"Това са хората, които по наши данни е много вероятно а са инфектирани с вирусни хепатити, когато малко или много не се използваха индивидуални спринцовки, когато кръвопреливането не беше достатъчно сигурно", казва проф. Красимир Антонов, началник на центъра за вирусни хепатити в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

На хартия България има Национална програма за контрол на вирусните хепатити. За да заработи на практика обаче са необходими промени в няколко наредби и финансиране.

"Ние сме амбицирани тези нормативни документи да бъдат променени и догодина вече да се започне реално да се работи по програмата", допълва още проф. Антонов.

Програмата предвижда масово тестване на рисковите групи и изграждане на национален регистър заразените с хепатит. През август в столичната болница "Свети Иван Рилски" ще изследват безплатно за Хепатит C.

"Не е необходимо да се взема венозна кръв. И се използват бързи тестове. Резултатът излиза за около 20 минути. Ако се окаже положителен, пациентът се насочва за допълнителни изследвания при специалист", обяснява д-р Ирена Иванова- началник на клинична лаборатория УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16 държави от ЕС закупуват одобреното лекарство срещу COVID-19
16 държави от ЕС закупуват одобреното лекарство срещу COVID-19
Десислава Атанасова: Твърденията на Рашков да се потвърдят от надлежен орган, иначе в буквалния смисъл са лъжа
Десислава Атанасова: Твърденията на Рашков да се потвърдят от надлежен орган, иначе в буквалния смисъл са лъжа